Preporuke o načinu izvođenja nastave

Preporuke za održavanje nastave
S obzirom da nova školska godina počinje 14. septembra 2020.godine u uslovima trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, donijete su određene preporuke o načinu izvođenja nastave od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, čime je predviđeno da se nastava izvodi u grupama od 15, a najviše 18 učenika.

 

Osoblje škole i učenici su obavezni nositi zaštitne maske i održavati distancu od dva metra, dok zaštitne rukavice nisu obavezne, ali je preporučeno da se ruke peru i dezinfikuju što je moguće češće. Školski sat će trajati 30 minuta, mali odmor 5, a veliki odmor 10 minuta i tokom odmora učenici ne trebaju izlaziti iz učionice. Izlazak je dozvoljen nakon okončanja nastave.

Prvog dana, prijem učenika se preporučuje u razmacima od 10 minuta, a arzredne starješine su dužne upoznati učenike i roditelje o načinu organizacije nastave i pridržavanju mjera, usmeno i pismeno. Roditeljski sastanci će se održavati online. Pomoćno osoblje i nastavnici dužni su voditi računa o pridržavanju zaštitnih mjera.

Ukoliko u odjeljenju ima više učenika, nastava se izvodi u dvije grupe i to kombinirano. Škola je dužna napraviti plan pohađanja redovne i nastave na daljinu. Tom prilikom bit će korištene najviše dvije online aplikacije za materijale sa časa. Za formiranje grupa zaduženi su razrednici, ali prateći određene kriterije kao što su broj, spol, znanje i sposobnosti. Nakon toga, grupisanje zavisno od prijevoza koji učenici koriste.

Učenici koji nisu na nastavi obavezni su istoga dana dobiti materijal (odnosi se na kombiniran način u dvije grupe). Direktori škola su obavezni nastavnicima pružiti informatičku obuku. Odabir aplikacija za slanje materijala određuje Nastavničko vijeće svake škole.

Od 14. do 28. septembra u svim razredima osnovnih škola, osim učenika prvoga razreda, nastavnici neće realizirati nove nastavne sadržaje, nego će učenike upoznati sa nastavim planom i programom, te ponavljati gradivo iz prethodnog razreda.

Nastava iz predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj će se u svim razredima izvoditi u skladu sa trenutnim stanjem i epidemiološkom situacijom, i prema mogućnostima škole te preporukama Zavoda za javno zdravstvo. Ne preporučuje se organizacija produženog boravka u osnovnim školama. Ukoliko neka škola, koja ima odobrenje, odluči se za ovaj korak, preporuka je da se to radi u stalnim grupama do 10 učenika, na način da svaka boravi u odvojenoj prostoriji, te se mora onemogućiti miješanje istih.