Press gradskog odbora SDP

sadg

- Gradski odbor SDP održao je konferenciju za novinare, na kojoj su se osvrnuli na posljednju sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačeniku Šuhretu Fazliću i njegovoj većini zamjeraju donošenje, kako tvrde, prenapuhanog Budžeta Grada, novo dugoročno zaduženje od milion i po maraka, osnivanje Razvojne agencije grada, kao i zapošljavanja po političkoj osnovi.

BIHAĆ, 22. februara - U bihaćkom SDP-u smatraju da trenutna većina u Gradskom vijeću, uprkos ranijim kritikama i obećanjima, nastavlja istu politiku svojih prethodnika. Budžet Grada, kažu ne bi trebao biti veći od 25 miliona, a on je sa 30 povećan na 35 miliona.  Budžet,  kažu, nije ni sanacioni, ni socijalni,  niti razvojni.

Razočarani su činjenicom što su od strane gradonačelnika, ranije  prihvaćeni SDP-ovi amandmani na ovaj dokument, na samoj sjednici potpuno odbačeni. Pošto je izborna godina, smatraju da će Budžet isključivo biti usmjeren na skupljanje glasačkih poena. Isto je kažu i sa ponovnim dugoročnim zaduženjem od milion i po maraka. 80 000 KM izdvojili su u Budžetu, za  vansudske nagodbe NK Jedinstva, jer je, kako navode,  jedan vijećnik nezaviskog kluba „Una“ podržao Budžet u zamjenu za isplatu takvih naknada.

Osnivanje gradske Razvojne agencije, smatraju dodatnim troškom jer će se samo na plate direktora, ove godine, izdvojiti 50 000 KM. Plan i program rada Zavoda za prostorno uređenje, po njima je prilično nejasan , jer se većina projekata prenosi iz prethodne godine. Pitaju na čiju inicijativu Grad, umjesto za kapitalne investicije, gradsko zemljište na Repušinama prodaje za izgradnju stambenog objekta. Za dvoranu Luke, tvrde da je postala investicija - slučaj, iako je za njenu rekonstrukciju planirano preko dva miliona maraka. Osvrnuli su se i na upošljavanja u Komradu, kazavši da se radi o jednom od vijećnika, gradonačelnikovom rođaku i sinu direktora JP“ Vodovod“. Na kraju dodaju da je zajednički javni interes prihvatanje zakona i zakonitosti, te da će do postizanja toga, naši najperspektivniji kadrovi , odlaziti u uređene zemlje  sa vladavinom prava.