Pretežno oblačno vrijeme s kišom

Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena će biti na jugu zemlje. U većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi ili slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C.

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Lokalno pada slaba kiša. Sunčanije je na jugu i jugoistoku Hercegovine. 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 2; Ivan Sedlo i Sokolac 8; Bihać, Bugojno, Jajce, Livno, Prijedor i Sarajevo 11; Banja Luka, Drvar i Sanski Most 12; Gradačac, Grude i Trebinje 13; Doboj, Mostar, Srebrenica i Tuzla 14; Bijeljina, Brčko i Zvornik 15; Neum i Stolac 16°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 945hPa, za 3hPa je iznad normale za mjesec maj i ne mijenja se.
Danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena će biti na jugu zemlje. U većem dijelu zemlje su mogući lokalni pljuskovi ili slaba kiša. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 23°C. 

PROGNOZA VREMENA ZA 31.05.2019 (Petak)., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. U zapadnim i sjeverozapadnim područjima uglavnom bez padavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10, na jugu zemlje do 13 stupnjeva. U centralnim i istočnim područjima najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16, a u ostatku zemlje najviša dnevna temperatura zraka od 15 do 20 stepeni.

PROGNOZA VREMENA ZA 1.06.2019 (Subota)., u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. U jutarnjim satima sa kišom u Bosni, a u Hercegovini bez padavina. Tokom dana, u većem djelu zemlje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 15, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18, na jugu zemlje do 21 stepen.

PROGNOZA VREMENA ZA 2.06.2019 (Nedjelja)., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima, kiša se očekuje u istočnim i zapadnim područjima. Tokom dana, padavine se očekuju i u ostalim djelovima zemlje. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16, najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje do 23 stepena.

Stanje na cestama 

U Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni, zbog kiše kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz, kao i na udarne rupe, koje ispunjene vodom prikrivaju pravo stanje na putevima. Bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, apelujemo na vozače da budu maksimalno oprezni i da drže odstojanje između vozila.

Radovi na izgradnji javne rasvjete izvode se na magistralnom putu M-17 u Mostaru (od sjevernog ulaska u grad do skretanja za Forticu). Na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

Na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

U toku su radovi na sanaciji tunela Vranduk II (M-17 Zenica-Nemila) i Ormanica (M-1.8 Srebrenik-Orašje), zbog čega se na mjestima izvođenja radova saobraća jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde-Ustikolina, kao i radove u Ključu i Jajcu.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, piše RTV USK.