Pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima

Danas u Bosni i Hercgovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima. U poslijepodnevnim satima moguća i slaba grmljavina. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C.

Jutros je sunčanije na sjeveru i sjeverozapadu Bosne. U ostalim područjima je oblačno vrijeme. Rijetko pada i slaba kiša. 

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 3; Ivan Sedlo 10; Sokolac 11; Bugojno, Drvar, Jajce i Livno 12; Grude i Sarajevo 13; Banja Luka, Srebrenica, Trebinje i Zvornik 14; Bihać, Brčko, Gradačac, Mostar, Sanski Most i Stolac 15; Bijeljina, Doboj i Neum 16; Prijedor 17°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942hPa i ne mijenja se.

Danas u Bosni i Hercgovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima. U poslijepodnevnim satima moguća i slaba grmljavina. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 22°C. 
U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno može pasti pljusak kiše. Najviša dnevna temperatura oko 18°C. 

U petak, 24.05.2019., u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalni ljuskovi se prognoziraju u Hercegovini i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.

U subotu, 25.05.2019., preovladavaće sunčano uz umjerenu naoblaku. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječene tokove biće magle. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapada Bosne. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26°C.

U nedjelju, 26.05.2019., u Bosni i Hercegovini sunčanije prije podne. U drugoj polovini dana naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26°C.

U ponedjeljak, 27.05.2019., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom i pljuskovima. Vjetar umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C.

Stanje na cestama 

Danas i sutra, u vremenu od 07 do 19 sati izvodit će se radovi na regionalnom putu R-402 Ljusina-Cazin (u naselju Glogovac), zbog čega će saobraćaj biti obustavljan. Za vrijeme obustave vozila do 3,5 t koristiće lokalni put Polje-Majetići-Stijena, dok će vozila preko 3,5 tone koristiti put Gnjilavac-Ostrožac-Srbljani-Bosanska Krupa-Ljusina.

Do potpune obustave saobraćaja, zbog izvođenja neophodnih radova, danas i u naredna dva dana (23. - 25. 05. 2019.god.) od 08 do 18 sati doći će i na regionalnom putu R-459 Tuzla-Šibošnica. Za vrijeme obustave sva vozila iz pravca Tuzle prema Čeliću koristiće putne pravce Dokanj-Obodnica-Previle-Čelić ili Tuzla-Gornja Tuzla-Lopare-Čelić.

Na dionici A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog radova u tunelu Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, saobraća se jednom trakom-naizmjenično. Tokom dana, zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici, dolazi do formiranja dužih kolona u oba smjera.

U toku su sanacioni radovi na dionicama M-18 Olovo-Kladanj i M-1.8 Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), pa se na mjestima izvođenja radova saobraća usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Za danas su u vremenu od 09 do 12 sati planirani radovi na dionici regionalnog puta R-445 Visoko-Kakanj, zbog čega će se saobraćati usporeno-jednom trakom.

Danas i u naredna dva dana (23. - 25. 05. 2019.god.) izvodit će se radovi i na R-469 Ribnica-Banovići, zbog čega će se saobraćati usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

I na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Semizovac-Vogošća, Mostar-Čitluk, Busovača-Kiseljak, Tarčin-Konjic, Cazin-Srbljani-Bosanska Krupa, Ustiprača-Goražde, kao i radove u Ključu, Jajcu i Tasovčićima (Čapljina).

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.