Supružnici iz Hrvatske oštetili četiri starice za skoro 8.000 maraka

Iz PU Prijedor još jednom su apelirali na građane, posebno starije, da budu oprezni.

Dva bračna para iz Zagreba Kristijan Šajn (27) i Jasmina Šajn (23) te Kristina Šajn (31) i Silvio Radelić (30) ojadila su četiri starice na području Prijedora i Bosanske Dubice za oko 8.000 KM.  

Na osnovu raspisane potrage PU Prijedor, Jedinica granične policije Bijeljina u srijedu je na graničnom prijelazu Popovi u Bijeljini uhapsila Kristijana, Jasminu i Kristinu Šajn. Uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili prevaru, krađu i lažno predstavljanje. Dan kasnije u Prijedoru je uhapšen i Kristinin suprug Silvio Radelić iz Zagreba.

Tokom krim-obrade utvrđeno je da su Kristina i Jasmina Šajn s još jednom osobom 23. septembra od Šuhre Karupović (78), mještanke Čarkova kod Prijedora, na prevaru uzele 450 maraka. Na meti prevaranata istog dana bila je Dž. S. (78), iz čije je kuće Silvio Radelić, koji se predstavio kao lažni policijski inspektor, ukrao oko 600 maraka i tri zlatna prstena. Prije tog staricu je sa svog mobilnog telefona pozvao Kristijan Šajn, koji se također lažno predstavio kao inspektor.

Dan kasnije prevaranti su iz kuće M. R. ( 78) iz Prijedora, dok su joj na prodaju nudili masažere, ukrali oko 5.500 maraka. N. M. (83), mještanku Brekinje kod Bosanske Dubice, posjetile su Kristina Šajn i još jedna osoba. Starici kojoj su na prevaru uzeli 700 maraka tražili su da im zamijeni 200 maraka za 300 kuna. U dva slučaja s prevaranticama je bila još jedna osoba, koja je trenutno nedostupna policiji.

- O navedenim krivičnim djelima obaviješteno je i Diplomatsko-konzularno predstavništvo Hrvatske u BiH, kao i Služba za poslove sa strancima, terenski centar Banja Luka, dok su uhapšene osobe, nakon završene kriminalističke obrade, uz saglasnost dežurnog tužioca Okružnog tužilaštva u Prijedoru otpuštene iz službenih prostorija. Nakon dokumentiranja predmeta protiv K. Š., J. Š., K. Š i S. R. bit će dostavljen izvještaj za počinjena krivična djela - navedeno je danas iz PU Prijedor.

Iz PU Prijedor još jednom su apelirali na građane, posebno starije, da budu oprezni prilikom posjeta nepoznatih osoba koje na prodaju nude masažere ili neke druge vrste usluga, kao i da, u slučaju da im je nešto sumnjivo, slučaj odmah prijave najbližoj policijskoj stanici ili na servisni broj 122.