Prevare prilikom online kupovine sa Facebook oglasa

facebook prevare
Gotovo svaki kupac koji je pokušao kupiti nešto iz oglasa sa Facebook ponude mogao se suočiti sa prevarom.

 

Naime, naručite jedno, a dođe vam nešto sasvim drugo. Ovakve prevare se dešavaju stalno i ne samo kod nas. Obično se radi o kupovini predmeta za svakodnevnu upotrebu gdje je vrijednost znatno veća od ponuđene cijene i to je ono što potencijalnog kupca privuče.

Sve ovo još i nije tako strašno ukoliko proizvode naručujete od prodavača iz naše zemlje gdje se dostava, u većini slučajeva, vrši brzom poštom i plaćanje se vrši pouzećem, pa možete otvoriti pošiljku prilikom preuzimanja i provjeriti da li je to stvar koju ste naručili.

Znatno je komplikovanije ukoliko narudžba dolazi iz inostranstva, gdje nakon što otvorite primljenu pošiljku i vidite da to nije ono što ste naručili, ne možete vratiti jer je pošta već primljena, a obzirom da se plaćanje, uglavnom, vrši preko PayPal-a princip povrata uplaćanih sredstava je toliko komplikovan da većina kupaca odustane od pokušaja povrata.

Jedan od savjeta kupcima sa Facebook oglasa jeste da izbjegavaju ovu vrstu kupovine ili da budu oprezni, ukoliko je to uopće moguće, kod ovakve vrste razmjene roba.