Prevareni borci nezadovoljni sastankom s ministrom, premijer na odmoru

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je pripremio ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, nije ono što je dogovoreno i obećano prije mjesec.

Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je pripremio ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević, nije ono što je dogovoreno i obećano prije mjesec, istakli su danas nakon sastanka s Bukvarevićem razočarani predstavnici demobilisanih boraca koji duže od godinu borave u kampu u Sarajevu.

Poručili su da su ministar Bukvarević i Vlada FBiH prevarili demobilisane borce te podsjetili da će u subotu u podne imati sastanak na kojem će odlučiti o daljnjim potezima. Spominju se i „neke rigoroznije mjere“.

Podsjetili su da sutra istječe rok u kojem Vlada FBiH, shodno zaključku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 23. maja, mora u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog ovog zakona, u koji su trebale biti ugrađene odredbe o boračkom dodatku i javnoj objavi registra, što su zahtjevi demobilisanih boraca.

Ovaj zakon pak nije još ni došao pred Vladu, ali se borci nadaju nekoj njenoj hitnoj telefonskoj sjednici. Za to vrijeme je premijer FBiH Fadil Novalić na godišnjem odmoru.

- Zakon koji su ponudili u Ministarstvu je isto ono što su nudili i ranije. Razvodnjavaju se stvari. Mi nismo zadovoljni – kazao nam je Drago Grbavac, jedan od predstavnika demobilisanih boraca, te dodao da „jedva obuzdavaju ljude“.

Istovremeno, Predstavnički dom nije zakazao ni sjednicu s Prijedlogom zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja na dnevnom redu, a što je, također, bio zaključak ovog doma usvojen 23. maja, za čiju je realizaciju dato maksimalno 30 dana.