Prevario AMS za oko 22 hiljade eura

.

Austrijske vlasti otkrile su još jedan slučaj u kojem se sumnja na prijevaru vezanu za Austrijski zavod za zapošljavanje (AMS). Naime, jedan nezaposleni stanovnik Gornje Austrije očito je bio lijen da pohađa jedan od tečajeva (doškolovavanja) koje je dobio preko AMS-a u Welsu.

Naime, 28-godišnjak se od listopada 2019. godine nije pojavljivao na obaveznom dvogodišnjem obrazovnom tečaju, a navodno je i čak krivotvorio i potvrde kako bi ostvario pravo na pripadajuću novčanu pomoć od AMS-a. Kako navodi gornjoaustrijska policija, mladić je nezakonito priskrbio 22 tisuće eura. Protiv mladića je sada podignuta optužnica za ozbiljnu prijevaru i krivotvorenje dokumenata.

“Važno je otkriti i prijaviti takve kriminalne radnje kako bi se austrijski društveni sustav, kao važan kamen temeljac našeg društva – mogao zaštititi i održavati”, jasno je rekao ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

Prijevare vezane za socijalne naknade i naknade za nezaposlene austrijski su državni proračun oštetile za najmanje 50 milijuna eura.