Prevencija radikalizma i nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini

pet plus
U toku dvodnevnog treninga kojeg je vodila Nejra Veljan kao predstavnica Atlanske inicijative, a u prisustvu gospodina Danijela Hopića, predstavnima IOM-a za monitoring i evaulaciju, članovima Udruženja 5+ je predstavljen širok spektar aktivnosti, taktika, vježbi i radionica koji će im u značajnoj mjeri olakšati provođenje započetog Projekta ali i biti snažna podrška u narednim aktivnostima.

Tako su se članovi Udruženja 5+ upoznali sa osnovim pojmovima i pravilnim korištenjem terminologije o prevenciji radikalizma i nasilnog ekstremizma, radu sa pojedincima i porodicama koje su u riziku od radikalizacije, o prevenciji nasilnog ekstremizma, reintegraciji radikaliziranih osoba u društvo, te o  online radikalizaciji.

Članovima Udruženja 5+ je tom prilikom predstavljen strip koji govori većem dijelu gore navedenim problemima na sasvim drugačiji i poseban način. Sam strip će biti predmet dijela Projekta " Hrabrost je izabrati nenasilje" kojeg će facilitatori Udruženja 5+  predstaviti učenicima osnovnih i srednjih škola koje učestvuju u Projektu.

U Projektu "Hrabrost je izabrati nenasilje" koji se implementira na području Cazina, Bihaća, Velike Kladuše, Bužima i Bosanke Krupe učestvuje oko 600 učenika, nastavnika, roditelja, pedagoga, psihologa i zaposlenih u Centru za socijalnih rad u nevedenim gradovima i općinama.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).