Prevljak pobijedio Efendića u SDA Sarajevo i dodatno ponizio Zvizdića i njegovu ekipu

KO SDA Sarajevo
Izbori u kantonalnoj organizaciji SDA Sarajevo proizveli su mnoge špekulacije u zadnje vrijeme, ali i pokazali očitu podjelu u ovoj stranci koju će teško zaliječiti u budućem periodu.

Večeras je održana izborna skupština, a 99 delegata je biralo između dva kandidata- Semira Efendića, načelnika općine Novi Grad Sarajevo, jednog od mlađih, progresivnih političara koji ima snažnu podršku baze i Fikreta Prevljaka, generala i političara koji se nije dosad istakao nečim značajnim u svome djelovanju.

Ali, ono što je bilo presudno, bila je bliskost Prevljaka sa aktuelnim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem, koji je čitavom plejadom političara koje je imenovao nakon što je pobijedio na zadnjem Kongresu, od Brankovića, Bisere Turković i savjetnika Mahmutovića kojeg je javno okrivio za propast tužbe BiH protiv Srbije pred Haškim sudom, pokazao koji profil politike i političara želi etablirati u našoj zemlji. To je politika prošlosti i kadrova koji su opterećeni raznim aferama, nepotizmom i korupcijom.

Da će odluka delegata kantonalnog odbora Sarajevo biti podrška Prevljaku, potvrdio je to i vrh SDA jučerašnjom objavom samo Prevljakovog intervjua medijima, iako je i Semir Efendić također imao medijske istupe, ipak ga nisu objavili i preuzeli na zvaničnoj stranici SDA- Stranka demokratske akcije.

Time su ‘poslali poruku’ delegatima iza koga stoji vrh SDA i Bakir Izetbegović, a i poruku da će kandidtakinja za poptredsjednicu KO SDA Sarajevo, Sebija Izetbegović biti stvarna predsjednica stranke u ovom kantonu.

Ovim izborom je još jednom poražen i ponižen Denis Zvizdić i njegov klan, sa Čamparama u SDA, jer su, nakon što je izgubio kandidaturu za Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara, sada definitivno udaljen i iz stranačke moći. Kako će na sve ovo reagovati on i njegovi sljedbenici nadalje, znaće su ubrzo, a sasvim sigurno na ovom se, kad su u pitanju pukotine u SDA neće stati.