fbpx Preživjela logorašica Omarske dobila izuzetno važnu nagradu: Nusreti Sivac čestitke i od Angele Merkel

Preživjela logorašica Omarske dobila izuzetno važnu nagradu: Nusreti Sivac čestitke i od Angele Merkel

Home

Preživjela logorašica Omarske dobila izuzetno važnu nagradu: Nusreti Sivac čestitke i od Angele Merkel


Prijedorčanka Nusreta Sivac, preživjela logorašica Omarske, jučer ujutro vratila se iz Berlina, gdje joj je, nakon konferencije u Bundestagu koja se bavila seksualnim nasiljem u konfliktu, uručeno izuzetno značajno priznanje - nagrada za ljudska prava organizacije Hawar.help.  

 

Čast i privilegija 

Nagradu joj je lično uručila Duzen Tekal (Tekkal), osnivač i predsjednica Hawar.helpa, a o značaju samog događaja dovoljno govori i podatak da je konferenciji prisustvovala njemačka kancelarka Angela Merkel te brojne druge istaknute svjetske ličnosti, među kojima i aktivistkinja u borbi za ljudska prava i bivša supruga Mika Džegera (Mick Jagger), frontmena "Rolling Stonesa", Bjanka Džeger (Bianca Jagger).

as

- Imala sam tu čast i privilegiju da jedina budem iz Bosne i Hercegovine i u popriličnoj minutaži, kroz svoja iskustva i dosadašnja svjedočenja pred sudovima, ispričam svoju priču. Na konferenciji je bila i kancelarka Merkel, zatim dr. Pramila Paten (Patten), specijalna predstavnica UN-a za pitanja seksualnog nasilja u sukobima, te Bjanka Džeger. Osim mene, ovo veliko  priznanje dobila je još jedna žena, Salva Rašo, jezuitkinja, preživjela žrtva Islamske države - prenijela je jučer Sivac za “Dnevni avaz”.

Prepuna je utisaka zbog priznanja koje je dobila za svoj rad i borbu za istinu i pravdu.

 

Pažnja medija

- Priznanje je vrednovanje svega onoga što radim evo već 25 godina otkako sam uspjela izaći iz pakla Omarske. Počastvovana sam izuzetno što sam prisustvovala jednom takvom eminentnom skupu, gdje sam imala priliku govoriti o svemu tome - kaže nam ova hrabra žena.

Posebno ju je dojmio susret s njemačkom kancelarkom Merkel, za koju kaže da je „vrlo jednostavna i neposredna“.

- Sjedile smo zajedno u istom redu, a poslije se i družila s nama. Čestitala je meni i Salvi na nagradi koju smo dobile. Merkel zaista ostavlja dojam snažne žene. Mislim da je ona prava žena na pravom mjestu - opisuje Sivac i dodaje kako su njemački mediji poklonili ogromnu pažnju ovom događaju.

 

Žene godine

Nusreta Sivac veliko priznanje dobila je i 1996. godine u Americi. Tada je nju i Jadranku Cigelj, nakon dvomjesečne turneje po SAD koju je organizirao “Amnesty International” s tematikom ratnih zločina u BiH, “MS Magazine” proglasio ženama godine. Sivac i Cigelj bile su među 37 žena zatočenih u zloglasnom prijedorskom logoru Omarska. 

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Objavio: Ned, 02/07/2017 - 11:25

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top