Preživjela žrtva se obratila Schmidtu: Počnite djelovati, o kakvom pomirenju pričate dok se negira genocdi!

.

Prestanite samo pričati.

Adel Šabanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, sa tužnom životnom sudbinom, danas se direktno obratio Christianu Schmidtu, visokom predstavniku u BiH.


Šabanović je prišao Schmidtu dok se čekala tužna povorka sa 30 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine.


„Prestanite samo pričati. Mi od prazne priče nemamo ništa, djelujte“, kazao je Šabanović.


Schmidt je odgovorio da se suosjeća s njegovim bolom, te da svi zajedno trebamo raditi na pomirenju.


„O kakvom pomirenju vi govorite dok političari iz Rs negiraju genocid. Vrijeđaju žrtve i danas je to učinio Grujičić. Morate prijeći s riječi na djela. Oni kriju mjesta masovnih grobnica, negiraju genocid, vrijeđaju nas“, istakao je Šabanović.


Inače, malo ko ima da nije čuo za Adela Šabanovića iz Srebrenice.


Adel je u ratu preživio sve moguće golgote – bio je svjedok silovanja velikog broja Bošnjakinja, a svjedočio je i pokoljima nakon čega su ga tjerali da pere krvave noževe.


Nažalost, Adel i danas teško živi. Sam je i zaboravljen od svih. Od države ima samo 103 marke mjesečnih primanja, koje uglavnom potroši na lijekove, jer je bolestan.


Ističe  da je sve to malo u poređenju s nemoći koju osjeća dok međunarodna zajednica nakon embargo na oružje, sada dopušta vrijeđanje i omalovažavanje žrtava.