Priča o vlasti zamara, ali Dodik ne odustaje

Lideri HDZ-a BiH i SNSD-a slažu se u svemu, samo nisu podjednako optimistični, dok u SDA i DF-u kažu da od NATO-puta naše zemlje nikad neće odustati

Dragan Čović i Milorad Dodik zadovoljni su jučerašnjim sastankom delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u Mostaru i napominju, kao i svaki put dosad, da je saradnja stranaka godinama veoma dobra. Čović je ponovo, osvrćući se na formiranje vlasti u BiH, iskazao optimizam, dok je potom Dodik šaljivim tonom kazao da je to jedna od stvari u kojim se ne može složiti s predsjednikom HDZ-a.

​Realan putokaz

​Čović smatra i da je krajnje vrijeme da se uspostavi Vijeće ministara te da se počne normalno funkcionisati. Predviđa i da će uskoro biti napravljen iskorak te da će osim novog saziva Vijeća ministara, proraditi i Parlament BiH. Dodik je kazao da se HDZ i SNSD razumiju u mnogim temama, a Čovića je upoznao i s namjerama bh. entiteta RS koje se odnose na “kršenje Dejtonskog sporazuma i zaključke koje je donio NSRS, a koje se namjeravaju provesti dinamikom koja bude moguća”.

- Priča oko formiranja Savjeta ministara svakako je zamorna. Tu smo se već usaglasili, tako da se oko toga nismo trebali nanovo ni dogovarati, dodao je Dodik.

Zahvalio je HDZ-u koji je, kako je naveo, u programskim orijentacijama otvoren za pristup NATO-integracijama, ali “ne smatra da je operativno potrebno zaustaviti svaki drugi nivo u BiH zbog tehničkih pitanja kakvo je pitanje ANP-a, a koji je problem za SNSD”.

- Priču da prvo treba formirati Vijeće ministara od početka promovišu i SNSD i HDZ. Za sve u BiH potrebna je i treća strana, i mi to razumijemo. Uvjeren sam da je ovo pitanje stavljeno na dnevni red samo kako bi se spriječila neka druga pitanja, naveo je.

Ukazao je i na to da su izmjene Izbornog zakona važno pitanje, podržavši HDZBiH u nastojanju da se izbori da “jedan konstitutivni narod drugome ne bira političke predstavnike”. To bi, smatra, značajno poboljšalo odnose u zemlji i bilo realan putokaz mogućim rješenjima.

Kazao je i kako su SNSD-ovi poslanici spremni glasati za Vijeće ministara koje je ranije dogovoreno sa HDZ-om i SDA, ali tek kada se stvore uslovi za održavanje sjednice Predstavničkog doma, i kada to uradi Predsjedništvo.

- Predložio sam da promijenimo posljednji član sporazuma i da kao rok za provođenje umjesto 30, to bude dodatnih 15-ak dana. Ukoliko postoji volja, mi smo spremni. Inače, mlatarati po sastancima po Sarajevu zaista je zamorno. Neko uživa u tome. To je najneproduktivnije mjesto na kojem sam ikada u životu bio, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, pojasnio je i otkud iznenadna odluka o predlaganju kandidata za komisije u Parlamentu BiH. SNSD, kazao je, smatra da ni Predstavnički dom ne treba raditi dok se ne dogovori Vijeće ministara.

- To je naša bazična politika. Zato nismo predlagali ni članove za sastave komisija, očekujući da će doći do dogovora. Ako neko ima pravo da blokira Savjet ministara, onda i mi imamo pravo na političku odluku da li da radimo ili ne, kazao je.

U međuvremenu se, napomenuo je, desilo više novih stvari, među kojim i “želja SDS-a i PDP-a da, s ciljem očuvanja svojih kadrova u Vijeću ministara, sa partnerima iz Sarajeva, prije svega sa SDA, promijene Poslovnik, čime bi trajno urušili pravo na adekvatnu reprezentativnost i predstavljanje srpskog naroda, u skladu sa izraženom političkom voljom“.

- Ukoliko bi se dozvolile izmjene ovog poslovnika, kako su to predložile ove dvije stranke, to bi značilo da manjinski dio političke volje u potpunosti zauzima sva mjesta u parlamentarnim komisijama, što nije adekvatno predstavljanje i štetilo bi dugoročnim odnosima BiH, smatra Dodik.

Stoga je SNSD, pojašnjava, odlučio da predloži svoje kandidate za popunu komisija u Predstavničkom domu. Vjeruje i da je na taj način obesmislena inicijativa za promjenom Poslovnika.

Naime, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu PSBiH Nenad Stevandić jučer su dostavili prijedlog članova stalnih komisija ovog doma.

SNSD je za članstvo u Ustavnopravnoj komisiji predložio Nebojšu Radmanovića i Obrena Petrovića, u Komisiju za finansije i budžet Dragana Bogdanića i Vojina Mitrovića, a u Komisiju za vanjske poslove Obrena Petrovića.

Za člana Komisije za saobraćaj i komunikacije predložen je Staša Košarac, a u Komisiju za vanjsku trgovinu i carine Vojin Mitrović, dok je u Komisiju za ostvarivanje ravnopravnosti spolova predložena Snježana Novaković-Bursać.

Klub poslanika Srpski klub u Komisiju za vanjsku trgovinu i carine predložio je Nenada Stevandića, a u Komisiju za saobraćaj i komunikacije Nenada Nešića. Nešić je predložen i za člana Komisije za spoljne poslove, dok je u Komisiju za finansije i budžet predložen Jakov Galić.

- To je naš odgovor na činjenicu da SDS i PDP u zajedničkim institucijama BiH nastavljaju sa orkestriranim djelovanjem protiv RS-a i njegovih institucija, kazao je Košarac.

No, imena za članove komisija u Domu naroda PSBiH nisu dostavljena.

Predsjednik PDP-a i državni poslanik Branislav Borenović naglasio je da treba sačekati prve sjednice parlamentarnih komisija, da se vidi da li je deblokada Parlamenta BiH iskrena.

- Žali Bože propuštenih godinu dana i bačenih miliona maraka. Valjda su konačno shvatili da blokade i bojkoti ne donose nikome ništa dobro i da razloge za stranačke frustracije i koalicione neuspjehe isključivo traže kod sebe i svojih političkih partnera. Postigli smo cilj, pobijedili nerad i javašluk i ovom odlukom zapravo je pobijedila opcija koja hoće da stvara uslove za normalan i odgovoran rad, rekao je Borenović.

On važnim smatra i to da u SNSD-u objasne da li su dostavili imena za komisije u Domu naroda ili tamo nastavljaju sa blokadama.

​Komandovanje državi

Potpredsjednik DF-a i državni poslanik Dženan Đonlagić ističe da ne treba euforično proslavljati i govoriti da je odblokiran rad Parlamenta. Osvrćući se na sastanak u Mostaru, Đonlagić kaže kako “danas na jugu nema ništa novo, da smo čuli da postoje sinhronizovani i ujednačeni stavovi između HDZ-a i SNSD-a, a što smo znali i ranije”.

- Ovdje se ne radi o tome da je ANP problem, nego je problem što je SNSD promijenio politiku i želi zaustaviti kretanje BiH ka NATO-u. Ovdje se radi o tome da Dodik želi da postavi stvari u ovoj zemlji tako da entitet komanduje državi, kaže Đonlagić.

Potpredsjednik SDA i delegat Doma naroda PSBiH Asim Sarajlić navodi kako bi volio da su akteri sastanka složni i ujedinjeni na putu ove zemlje u EU i NATO, a ne da u tome da pronalaze krivca, prenosi Oslobođenje.

- Ali to nas neće obeshrabriti, mi smo otvoreni ka dijalogu i kompromisu i učinićemo sve da ova zemlja funkcioniše normalno. Od osnovnih postulata nikad nećemo odustati, a to je da BiH bude u NATO-savezu i EU, zaključuje Sarajlić.