Priče prof. Halida Bajrića: "Pivo na recept"

Jedno veče me u stanu (Filingen – Villingen – Njemačka) zabolio lijevi bubreg. Kćerka je nazvala Hitnu. Pitali su koliko sam star i šta me otprilike boli.

Za petnestak minuta doktor je zvonio na mojim vratima. Dao mi je injekciju protiv bolova i rekao da sutra odem kod urologa. Na ultrazvučnom pregledu lijevog bubrega mi pronađoše kamenčić veličine 4 mm i sa slikom i mišljenjem uputiše u drugu sobu kod urologa. Doktor je pogledao sliku i pokazao meni da vidim zbog čega sam sinoć imao onakve bolove. Reče mi da moram piti, piti i samo piti. Kamenčić je još mali i može se izbaciti, a ako napravi bešiku i usidri se onda može doći do većih problema. Pitam doktora šta dolazi u obzir. Kaže najbolja je obična, a ne mineralna voda, sokovi, ali ne gazirani. U šali ga priupitah, a pivo, može li i pivo. Kaže da je i pivo dobro, ali ne ledeno. Zamolim ga da mi onda propiše na recept koju gajbu. Kad je to čuo grohotom se nasmijao, odložio olovku i odlučio da mi ispriča da je to on već jednom radio. Kaže, kada je radio u stacionaru da je imao jednog starijeg pacijenta koji je poslije svakog ručka pravio galamu da se čulo po cijelom odjelu. Pregledao je njegov karton i saznao da čiča voli pokoju popiti.

Naredio je da se za njega u kuhinju donese gajba piva i da mu se poslije svakog ručka dadne po jedna flaša. Kad je starac počeo dobivati pivo, svoje ponašanje je sasvim popravio tako da se ostalo osoblje nije više na njega žalilo. Tako je pivo uvršteno među medikamente iako zvanično to nije ni u jednoj zemlji. Da se i pivo može dobiti na recept vjerovatno ne znaju naši ljekari. Nekima od njih ovo iskustvo može dobro doći. Po dolasku u BiH otišao sam u Bihać kod našeg urologa na ultrazvučni pregled abdomena. Očekivao sam da će u lijevom bubregu naći kamenčinu. Nije našao ništa pa sam mu rekao da bolje pogleda jer sam imao ranije jedan kamenčić veličine 4 mm. On me obradova riječima:“Da ga ima ja bih ga pronašao, sigurno si ga izbacio, a da to nisi ni primijetio.“ A meni bi drago zbog toga. Da li je popijeno pivo ovome doprinijelo nije mi poznato. Možda i jeste.

 

Halid Bajrić