Pridruži se: Svjetski dan prve pomoći obilježit će i mladi Crvenog križa Cazin

Home

Pridruži se: Svjetski dan prve pomoći obilježit će i mladi Crvenog križa Cazin


Svjetski dan prve pomoći ove godine obilježit će se 9. septembra. To je prilika za podizanje svijesti o važnosti znanja, vještina i dostupnosti prve pomoći kako bi se spasilo što više života.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći su nesreće u domaćinstvu koje se odnose na sve iznenadne i neočekivane događaje koji se mogu dogoditi kod kuće i u neposrednoj okolini i uzrokovati ozljede ili smrt.

Ovom prigodom želimo povećati svijest o opasnostima s kojima se ljudi mogu suočiti u svojem kućnom okruženju, kao i jednostavnim koracima koje mogu poduzeti kako bi se mogli nositi s takvim svakodnevnim izvanrednim situacijama.

Domovi se često percipiraju kao sigurna mjesta, ali nažalost u njima se događa 80% svih nesreća, i to najčešće u dnevnoj sobi, i to su: padovi, gušenja, udar struje, trovanja, utapanja, srčani udar, opekline, gubitak svijesti. Utapanje je među 10 najčešćih uzroka smrti djece i mladih u svim regijama svijeta, a djeca mlađa od 5 godina su najviše izložena riziku.

Mladi Crvenog križa Cazin u subotu, 9. septembra obilježit će ovaj značajan datum. 

Ovom prilikom pozivamo sve građane da prisustvuju pokaznoj vježbi, koja će se održati s početkom u 10:30 sati ispred prostorija Crvenog križa Cazin. 

Također, pored pokazne vježbe, tu će biti i informativno-edukativni štand.

pomoć(Cazin.NET)

Topic
Objavio: Pet, 08/09/2017 - 21:42

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top