Prigodnim programom i kestenijadom otvorena obnovljena područna škola u Rajnovcu

asd
Područna škola u Rajnovcu koja djeluje u sastavu centralne škole u Podzvizdu krajem 2020. godine pretrpjela je određena oštećenja prouzrokovana potresima u R Hrvatskoj, a koji su se osjetili i u Velikoj Kladuši.

U novoj školskoj godini, učenici su se nakon adaptacije i završetka radova vratili u svoju školu čije otvorenje je danas službeno obilježeno. Otvorenju obnovljene škole pored učenika, roditelja, mještana i nastavnog osoblja, prisustvovali su premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i savjetnik općinskog načelnika Velike Kladuše Ervin Abdić.

Otvorenje škole obilježeno je prigodnim programom kojeg su priredili učenici škole i najmlađi članovi UŽ „Ašik Kaldrma“, dok su se u pauzama između nastupa obratili direktorica OŠ „Podzvizd“ Zemira Kantarević, premijer Ružnić i savjetnik Abdić.

Direktorica Kantarević zahvalila se svima na pomoći u vremenu kada je ona bila najpotrebnija, te izrazila sreću što se učenici vraćaju u svoju školu koja je sada sigurna za njihov boravak. Zahvaljujući rekonstrukciji, škola je sada stabilna, zamijenjen je krov, odrađen ulaz škole, utopljavanje i fasada….

Vlada USK-a u finansijskoj podršci potresom pogođenom objektu PŠ „Rajnovac“ učestvovala je sa iznosom od 60.000 KM. Premijer USK-a, Mustafa Ružnić također se zahvalio svima koji su doprinijeli da se zajedničkim snagama renovira ova područna škola, a najavio je i pomoć u realizaciji projekta izgradnje fiskulturne sale za centralnu školu u Podzvizdu…

Pomoć u iznosu od 20.000 KM osigurala je općina Velika Kladuša. Savjetnik općinskog načelnika, Ervin Abdić poručio je da budućnost ostaje djeci te da moramo sve učiniti kako bi njima osigurali što bolje uslove za rad. Dodao je da je to vodilja lokalne vlasti na čelu s načelnikom Fikretom Abdićem, te u svom obraćanju podijelio i lijepu vijest da su riješeni problemi oko prevoza učenika…

Također, danas je u dvorištu područne škole u Rajnovcu upriličena i tradicionalna kestenijada koja je okupila veliki broj učenika i njihovih roditelja.

U ukusnim kestenima uživali su brojni gosti i zvanice za koje je pripremljena i bogata trpeza, kako i priliči OŠ „Podzvizd“ koja je poznata kao odličan domaćin.