Skupština USK: Prihvaćena Deklaracija o osudi hapšenja Dudakovića i pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH

Deklaraciju su podržali svi zastupnici Skupštine USK-a, osim predstavnika Laburističke stranke Fikreta Abdića, koji su napustali sjednicu.

Današnja hapšenja u Krajini ne predstavljaju ništa do puki nastavak antibosanske politike i pokušaja izjednačvanja agresora i žrtve kojoj je jedini cilj bio stvaranje države po mjeri svih naroda koji u njoj žive, navodi se u Deklaraciji o osudi hapšenja generala Atifa Dudakovića i pripadnika 5. Korpusa Armije RBiH usvojenoj na današnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ubjeđeni u nevinost naših heroja zalažemo se za vladavinu zakona i ponavljamo da ćemo istrajati u borbi za BiH stvorenu za sve ljude koji u njoj žive”, ističe se u Deklaraciji.

Naime, Krajinu je jutros uzdrmala vijest da su pripadnici SIPA-e uhapsili generala Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komadanta 5. Korpusa Armije BiH. Uz Dudakovića je uhapšen i Ibrahim Nadarević, ratni komadant i bivši federalni ministar za boračka pitanja.

Osim njih dvojice pripadnici SIPA-e su priveli i Safeta Salihagića pripadnika Bataljona vojne policije, Ibrahima Ibrahim Šiljdedić, Adisa Zjakića i Hasana Ružnića iz Bihaća, te Husu Balagića i Ejuba Koženjića iz Ključa.

Iako je Tužilaštvo još od 2006. godine, vodilo istragu protiv generala Dudakovića, javnost u Krajini je iznenađena, kako su nam rekli predstavnici zvaničnih organa vlasti, ovakim odnosom Tužilaštva BiH kojim se želi, kako tvrde, izjednačiti žrtva i agresor.

Nakon hapšenja generala Dudakovića, simbola krajiškog otpora, sastao se Kolegij Skupštine Unsko-sanskog kantona i donio odluku o hitnom održavanju sjednice Skupštine, povodom glasanja o Deklaraciji na okolnosti hapšenja ratnog komadanta generala Dudakovića i dijela ratnog komandnog kadra 5. Korpusa Armije BiH.