Prihvatni centar Miral: Očekuje se odgovor prakse

Velika Kladuša, prva je u kojoj su migranti još krajem 2017. potražili utočište. Do danas im je ona ostala usputna stanica na putu do neke od evropskih zemalja.

Vremenom se mijenjao njihov broj i mjesto boravka. Već nekoliko mjeseci koncentrisani su u Miralu koji bi, ako sve bude teklo po planu Operativne grupe, do kraja maja trebao biti ugašen

Prihvatni centar Miral odavno je dom za više od 700 migranata, piše RTVUSK.

Još toliko ih se nalazi u njegovoj blizini čekajući da se u objektu oslobodi mjesto više. I oni unutar i van centra slobodno se kreću po Polju, mjesnoj zajednici nadomak Kladuše.

Njihovo prisustvo skoro je nadmašilo broj stanovnika koji od uspostavljanja centra žive u strahu.
Sličnih problema imaju i mještani Glinice, naselja uz granični pojas. Migranti ovuda prolaze u namjeri da pređu granicu, a kada u tome ne uspiju pri povratku pljačkaju, napadaju i ulaze u kuće Gliničana.

Problem migrantske krize za lokalnu je vlast od početka  samo dobar materijal za političko nadmudrivanje. Podijeljeni u dva bloka, jednakih snaga, svako nudi svoja rješenja ali bez konkretnih mjera na terenu. Posljednja neuspjela sjednica Općinskog vijeća pokazala je nemoć opozicije da odluke u pravcu rješavanja migrantske krize stavi u zakonske okvire.

Da li će novi plan kantonalne Operativne grupe riješiti muka Kladuščane? Prema viziji njegovih kreatora prihvatni centri, među kojima i Miral, trebali bi se odlaskom migranata sami ugasiti. Novi koji dolaze bili bi upućeni na buduću, zasad neutvrđenu, lokaciju izvan Bihaća. Šta sa onima koji do kraja maja ne uspiju preći u Hrvatsku i novima koji budu pristizali na područje Kladuše? Bihaćke vlasti jasno su poručile da na novoj lokaciji ne žele migrante iz drugih općina. Dosta je  pitanja i pretpostavki, bez pojašnjenja i odgovora.

U svakom slučaju, u efikasnost plana u praksi, a ne samo na papiru, uskoro ćemo se uvjeriti.

Prvi koraci uslijedit će u sedmici koja je pred nama.