Prijateljstvo Islamske zajednice BiH i Srpske pravoslavne crkve u Mostaru: Muftija Dedović uručio donaciju za obnovu Sabornog hrama

Pretpraznično vrijeme kod pravoslavaca najbolja je prilika da se pošalju poruke mira, kaže muftija Dedović nakon uručenja donacije za obnovu Saborne crkve u Mostaru

 

Saradnja Islamske zajednice BiH i Srpske pravoslavne crkve u Mostaru već je godinama dobar primjer kvalitetnog međureligijskog dijaloga i suživota na prostorima na kojim je “rat učinio svoje”.

Velike zasluge za to pripadaju muftiji Salemu Dedoviću i parohu Radivoju Krulju, a koliko su odnosi prisni, potvrdio je i nedavni čin predstavnika IZBiH koji su posjetili Saborni hram u posljednjoj fazi obnove, te tom prilikom domaćinima uručili novčanu donaciju za obnovu ovog objekta. Muftija Dedović novac je uručio vladiki zahumsko-hercegovačkom Dimitriju, koji je iskoristio priliku i zahvalio dragim gostima.
image

Dimitrije je predstavnike IZBiH upoznao sa dinamikom radova i aktivnostima koje se provode kako bi Mostaru ponovo, u punom i funkcionalnom kapacitetu, bio vraćen jedan od prepoznatljivih simbola. Muftija Dedović je vladiki poželio uspješan nastavak radova. Pretpraznično vrijeme pravoslavnih vjernika, prema mišljenju Dedovića, najbolje je da se pošalje poruka mira i suživota.

- Saborni hram se obnavlja uz našu želju, htijenje i čestitke na ponos svih građana Mostara. Htjeli smo još jednom našim prijateljima uručiti simboličnu novčanu donaciju, kazao je, podsjetivši i kako je prvu donaciju u ime Islamske zajednice za obnovu Saborne crkve Eparhiji uručio njegov prethodnik Seid ef. Smajkić.

Islamska zajednica je u proteklom periodu pružala i moralnu podršku obnovi, jer je riječ o hramu koji je od važnosti za pravoslavnu duhovnost i kulturu, ne samo u Mostaru već i u cijeloj Hercegovini. Važno je, smatra muftija, nastaviti graditi uzajamno dobre odnose između vjerskih zajednica, koje se prožimaju i sastaju na ovom području.

​Izrazio je i zadovoljstvo što će u ambijentu dobrog razumijevanja i volje uskoro početi obnova Dugalića džamije u Nevesinju.

- Moramo ustrajno raditi i slati slike o izvjesnosti i mogućnosti zajedničkog života u zemlji. Moramo biti odlučni osuditi zlo, suzbijati mržnju i svaku vrstu isključivosti i netrpeljivosti, koja se iz raznih ideoloških i političkih razloga budi u javnom diskursu. Nove generacije trebaju mir i suživot. Saborni hram u Mostaru je i naš hram. Na takav način to osjećamo, kao što su i vladike doživljavale naše hramove i bogomolje, te davale podršku prilikom njihovog uzdizanja, poručio je muftija.
Odgovorni prema BiH

Vladika Dimitrije zahvalio je muftiji na angažmanu prilikom razvijanja dobrih odnosa u Hercegovini. Izrazio je zahvalnost i za sve što čini, pa i za posljednju donaciju, te uopće za način ophođenja i osjetljivost koju pokazuje.
image

- Osim propovijedi vjernicima, mi imamo i odgovornost za državu u kojoj živimo i za međunacionalne i međuvjerske odnose. Našoj javnosti mnogo znači kada se na ovakav način susretnemo i sarađujemo, istakao je vladika Dimitrije.

Saborni hram, kako rekosmo, ušao je u posljednju fazu obnove. Nakon završetka krova i vanjskih radova, slijedi uređenje enterijera. Konačan završetak zavisit će od budućeg priliva novca,piše oslobodjenje.ba.