Prijavljen je za seksualno uznemiravanje: Odbijen zahtjev za suspenziju predsjednika sarajevskog Suda

predsjednik suda
Za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je 1997. godine, a skoro 20 godina poslije na istom sudu je postavljen za predsjednika Krivičnog odjeljenja

 

Prvostepena disciplinska komisija za sudije Visokog sudskog i tužilačko vijeća BiH donijela je odluku da se zahtjev Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za privremeno udaljenje Vladimira Špoljarića od vršenja dužnosti sudije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, odbija kao neosnovan. 

Podsjećamo,  predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić prijavljen je zbog više krivičnih djela, među kojima su seksualno uznemiravanje i zloupotreba položaja, zbog čega je formiran predmet.

Naime, Špoljarića je zbog seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu prijavila Enisa Pazalja koja radi na mjestu sekretara ovog suda. Ona je Uredu disciplinskog tužioca prijavila prvog čovjeka Kantonalnog suda u Sarajevu. 

U rješenju se Komisije se između ostalog navodi: 

- Uzimajući u obzira da se radi o određenoj medicinskoj dokumentaciji i forenzičko-psihijatrijskom nalazu, Ured disciplinskog tužioca smatra da navedena dokumentacija nije od značaja za odlučivanje o zahtjevu za privremeno udaljanje Vladimira Špoljarića od vršenja dužnosti sudije i predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu po osnovu pokretanja krivične istrage protiv njega - kazano je u rješenju. 

Ureda disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnio je zahtjev za privremeno udaljenje Špoljarića do okončanja krivične istrage 22. jula. 

Prema pisanju medija, navodno Špoljarić je Pazalji pisao ljubavne poruke i udvarao joj se na radnom mjestu, pokušao ostvariti fizički kontakt, da bi na kraju sve završilo teškim riječima i prijetnjama. Pazalja je poslije svega Špoljarića odlučila prijaviti nadležnim organima.

Za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je 1997. godine, a skoro 20 godina poslije na istom sudu je postavljen za predsjednika Krivičnog odjeljenja. U novembru 2018. godine, dvije godine pred odlazak u penziju, bio je imenovan za vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.