Prije 26 godina četnici zarobljene Bošnjake zatvorili u štalu i zapalili

U kalesijskom naselju Hemlijaši 8. maja bit će klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop osam identificiranih civila koje su četnici zarobili i žive zapalili u štali u šumi Jasik.  

Alija Ibrišević i Omer Mehmedović jedini su preživjeli taj kobni 8. maj 1992. godine, ali je Mehmedović umro nakon agresije.

- Zarobili su nas predvečer u šumi, bilo nas je deset. Četnici su nas prevarili, jer su se dovikivali muslimanskim imenima. Kad smo im prišli, uperili su puške u nas i zarobili nas. Poveli su nas prema štali Brane Nikolića tukući nas i psujući. Zatvorili su vrata i kroz prozor počeli pucati po nama. Ispalili su dva duga rafala, a ja sam legao prije nego što su zapucali – govori 69-godišnji Ibrišević.

Dodaje da su neki još bili živi, ali su četnici pobacali sijeno po njima i zapalili ih.

- Kad je sijeno počelo da gori, četnici su otišli. Osjetio sam da mi kosa gori. Ispuzao sam iz štale. Nisam odmakao ni 20 metara, a čuo sam Omera kako me doziva da ga ne ostavljam. Vratio sam se, previo mu haljinkom ranu na stomaku i poslije ga uspio dovesti kući. Poslije smo se prebacili u selo Jajiće – kazao nam je Ibrišević.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, a srpski zločinci spaljivanjem su željeli prikriti tragove. Po okončanju agresije, posmrtni ostaci spaljenih civila pronađeni su na zgarištu štale, oko koje su bile postavljene mine. Ukopani su kao N. N. osobe, a njihovi ostaci ekshumirani su u oktobru 2016. godine, a potom i identificirani DNK analizom.

Deveti mezar 

Na kolektivnoj dženazi bit će ukopani: Pašan Vildić, Ibrahim Vildić, Mujo Vildić, Mustafa Vildić, Smajil Vildić, Nedžib Zulić, Ibrahim Turkić i Mustafa Kuduzović.

U mezarju Hemlijaši bit će iskopan i deveti mezar, koji će imati funkciju kosturnice, a u njega će biti spušten tabut s neidentificiranim posmrtnim ostacima pronađenih tijela, zatim odjeća i drugi pronađeni predmeti.