RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar četrnaesti dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo Vam sljedeće prijedloge

Čorba od pečurki

Potreban materijal:

200 g pečurki
2 kašike brašna
1 l mesne vode (temeljca)
maslac
peršun
so
biber

Priprema:

Izrežemo pečurke na komade i pirjamo ih sa maslacem i peršunom. Dodamo im zatim 2 kašike brašna pa sve prelijemo sa temeljcem i lagano kuhamo 15-20 minuta. Kad čorba prokuha dodamo 3 umućena jaja.

Image

Bamija

Potreban materijal:

1 kg teletine ili
junetine bez kostiju
½ kg crvenog luka
15 dkg suhe bamije
1 dl ulja
10 dkg maslaca
so, mljeveni biber,
aleva paprika

Priprema:

Luk sitno izrezite i przite na ulju dok ne pozuti. Izrezite meso na sitnije kockice (zalogajcice) i prodinstajte sa lukom dodajuci ako je potrebno po fildzan tople vode. Dok se meso dinsta u posebnoj posudi obarite bamiju u vodi u koju ste dodali malo sirceta (da se bamija ne bi raspala). Kada je meso napola izdinstano, dodajte ocijedjenu bamiju i kuhajte dok i meso i bamija ne budu skuhani. Smanjite vatru, dodajte maslac. Po potrebi dodajite vodu, ali uvijek mlaku i uvijek po fildzan. Kada sjedinite bamiju s mesom vise je ne smijete mijesati kuhacom vac ako je potrebo lagano protresite serpu. Pred kraj bamiju zacinite (posolite, pobiberite i dodajte alevu papriku). Prije posluzivanja dotjerajte joj ukus i ukrasite limunom.

Image

Mala torta od badema

Potreban materijal:

Tijesto:

4 jaja

150 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

125 g oštrog brašna

2 kašike praška za pecivo

50 g mljevenih badema

100 g badema u listićima

15 g šećera u prahu

25 g maslaca

Krema:

1 Galetta pudinga bez kuhanja s okusom vanilije

200 ml hladnog mlijeka

200 ml hladnog slatkog vrhnja

 

Priprema:

Tijesto:

U zdjeli 6 minuta električnim mikserom na najvećoj brzini miješajte jaja, šećer i vanilin šećer. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo te postupno dodajte smjesi jaja i šećer. Na kraju dodajte mljevene bademe. Ulijte tijesto u kalup za torte (promjera 26 cm), kojem ste prethodno namastili dno, a stranice obložili papirom za pečenje. Pospite listićima badema i šećerom u prahu. Stavite peći na 170 stepenioko 30 minuta. Ispečeno tijesto izvadite iz kalupa i stavite na radnu plohu. Rastopite maslac, njime premažite tortu i ostavite da se ohladi. Ohlađenu tortu vodoravno prerežite po pola. Krema: U zdjelu ulijte hladno mlijeko i hladno slatko vrhnje. Dodajte Galettu pa električnim mikserom kratko promiješajte najmanjom brzinom, zatim još minutu najvećom. Premažite donji dio torte pa poklopite gornjim.

Image