RAMAZANSKI MENI: Prijedlog za iftar sedmi dan ramazana

Za današnji iftarski meni donosimo vam sljedeće prijedloge.


Tarhana

Potrebno:

1 li pilećeg temeljca
3-5 kašika tarhane
1 mrkva
so i biber

Priprema:

Mrkvu nasjeckati i staviti sa pilećim temeljcem da se iskuha. Kada je mrkva gotova dodati tarhanu i kuhati još 15 min. Dodati začine.

Image

 

Pile u sosu od paradajza

Potrebno:

1 pile
1 kg paradajza
2-3 patlidžana
2-3 tikvice
4 čehna bijelog luka
1-2 glavice luka
1 vezica peršuna
maslinovo ulje
biber so

Priprema:

Paradajz nakratko potopite u vrelu vodu pa ga zatim isperite u hladnoj. Tako će te ga moći lahko oguliti. Narežite ih na kockice čisteći pri tome sjemenke. Pile izrežite na komade i ispržite sa svih strana. Kad lijepo porumeni izvadite ga pa pirjajte paradajz i zgnječeni bijeli luk. Kad paradajz omekša dodajte piletinu i pirjajte još oko pola sata. U međuvremenu očistite i operite tikvice, luk, patlidžan i narežite na kockice te svaki posebno ispržite na ulju a zatim s jedinite s piletinom. Posolite, pobiberite i pospite sitno nasjeckanim peršunom.

 

Image

 

Sladoled od čokolade

Potrebno:

1 l slatkog vrhnja
7,5 dl mlijeka
300 g šećera
175 g čokolade
12 žumanjaka
1 vanilin-šećer

Priprema:

5dl mlijeka i slatkog vrhnja zavrijte s vanili-šećerom. Žumanjake istucite sa šećerom, dodajte im vrelo mlijeko i vrhnje. Na vatri miješajte dok ne porumeni. Zatim smjesu pokrijte i ostavite da se hladi. Čokoladu naribajte i rastopite u preostalom mlijeku, ohladite i miješajući dodajite vanilijevoj kremi. Zamrznite u hladnjaku.

Image