Prijem za nekadašnje pripadnike Namjenske vojne industrije

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice formiranja Namjenske vojne industrije 5. korpusa Armije R BiH, bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić ugostio je danas nekadašnje pripadnike NVI koji su dali nemjerljiv doprinos u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga.

Moramo se ponositi svim onima koji su tokom rata dali nemjerljiv doprinos u namjenskoj industriji. Oni su omogućili borcima Armije R BiH, policije i HVO  Regije Bihać da imaju municiju i borbeno oruđe u borbi sa  vojnički opremljnijom vojnom silom koja je napadala na Bihaćki okrug i njegove stanovnike”- kazao je gradonačelnik Šuhret Fazlić.

 

Namjenska vojna industrija od maja 1992. godine i prvih izrađenih ručnih bombi pa do oktobra 1995. godine i izrade raketa dometa 10 km, pokazala se kao bitan faktor u odbrani Bihaćkog okruga, a kasnije i u oslobodilačkim operacijama 5. korpusa Armije R BiH.

 

„Šta bi bilo da nije bilo namjenske industrije u tadašnjem Bihaćkom okrugu. Bilo bi izuzetno teško i slobodno mogu reći da je 248 uposlenih u namjenskoj industriji bilo spoj čovjeka i tadašnjih tehničko-tehnoloških mogućnosti naših privrednih subjekata“ – kazao je Ekrem Šiljdedić, ratni starješina Namjenske vojne industrije.