Prijeti li BiH nova migrantska kriza? Brojke u regionu eksplodirale: ‘Povećan je pritisak i na bh. granice’

a

Zemlje iz regiona se ponovo suočavaju sa velikom migrantskom krizom. Zbog toga su predstavnici Srbije, Mađarske i Austrije nedsvno održali hitni sastanak na kojem je konstatirano da su brojevi eksplodirali i da mogu da se porede sa 2015. godinom.

Kriminalne bande

Ovo su istaknuli na održanoj konferenciji za novinare Trilateralnog sastanka Srbije, Austrije i Mađarske o efikasnom upravljanju procesima migracija koji je održan u Beogradu.

Aleksandar Vulin, srbijanski ministar unutrašnjih poslova pojasnio je da je pritisak na granice ogroman i da se ne radi o humanitarnoj krizi već da je reč o “kriminalnim bandama” koje zloupotrebljavaju težak položaj ljudi i krše sve međunarodne propise.

Kako bi provjerili kakva je situacija u našoj zemlji te prijeti li nam nova migrantska kriza pozvali smo Slobodana Ujića, direktor Službe za poslove sa strancima na Raport.

“Povećan je pritisak i na Bosnu i Hercegovinu. Pritisak traje već mjesec i po dana. Mogu slobodno da kažem da je trenutno situacija pod kontrolom, ali se mi regionalno moramo boriti sa tim pritiskom. Naša zemlja se ne može sama boriti sa tim. Prema posljednim podacima Srbija je puna, svi kapaciteti su popunjeni. Kako navode iz Srbije procjenjuje se da ih više od 10 hiljada”, kazao je Ujić.

Ujić: Uključujemo se u sve regionalne procese

Trenutno je najveći pritisak na granice Mađarske. To je potvrdio i tokom prošle sedmice ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Peter Szijarto.

Kazao je da je ova zemlja izložena dvostrukom pritisku jer sa istoka stalno stižu izbeglice zbog rata u Ukrajini i naveo da je do sada u Mađarsku stiglo milon i po ljudi, a da je istovremeno južna granica Mađarske, sa Srbijom, pod izuzetnim pritiskom, “čak bi se moglo reći – opsadom”.

Slobodan Ujić smatra da postoji rješenje koje može pomoći svim zemljama iz regiona.

Situacija u USK

“Potrebno je da se jača granica Makedonije i da se ta ruta pokuša minimizirati. Ukoliko se smanji pritisak na tu rutu i mi ćemo onda imati manje problema. Situacija je pod kontrolom, s tim da je pritisak mnogo veći. Imali smo negdje između 1.700 i 1.800 migranta u prihvatnim centrima, sada ih ima oko 3.100. Djelovat ćemo sami kako bi štitili naše granice, ali uključujemo se u sve regionalne procese”, kazao je Ujić za Raport.

Unsko-sanski kanton je proteklih nekoliko godina vodio veliku bitku sa migrantskom krizom. Kako nam je kazao Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK trenutno je situacija u ovom kantonu stabilna.

“Još uvijek nemamo pojačan pritisak migranata na području USK. Ima dovoljno smještanog kapaciteta u prihvatnom centru Lipa. Ide zimski period, tako da ne očekujemo da će na području BiH biti veći broj migranta”, kazao je Kljajić.

Kljajić: Situacija stabilna u USK

Dodaje kako je smještajni kapacitet prihvatnog centra Lipa oko 1.500, a da sada trenutno boravi 500 migranata.

“Tako da, ima dovoljno smještajnih kapaciteta. Iz iskustva od prethodnih godina, u zimskom periodu nikada nije bilo povećanog broja migranta. Većinom od aprila se taj broj povećava”, kazao je Kljajić za Raport.