Prijeti zatvaranje dvije najveće jame u Zenici: Ostaje li oko 700 rudara bez posla?

Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU)  Zenica Nevzet Vrškić i Uprava  ovog rudnika podnijeli su ostavke, potvrđeno je za  iz Vlade FBiH.

 

Odluka SDA

Osim Vrškića, čiju je ostavku odmah prihvatio i Nadzorni odbor Rudnika Zenica, ostavke su podnijeli i Munir Halilović, izvršni direktor za tehničke poslove, i Dragan Peranović, izvršni direktor za ekonomsko-pravne poslove.

Ostavke su upućene Elektroprivredi BiH koja je o tome jučer usmeno obavijestila Vladu FBiH i Nermina Džindića, ministra energije i rudarstva u Vladi FBiH.
 

Upravo je Džindić prvi tražio Vrškićevu ostavku zbog lošeg vođenja i upravljanja Rudnikom, koji se našao u problemima zbog neplaćanja poreza državi, ali i lošeg rada, što je ugrozilo rad kompletnog Rudnika i egzistenciju skoro 2.500 rudara.

Prema informacijama „Avaza“, „Elektroprivreda BiH“ će bez ustezanja prihvatiti ostavku Uprave Rudnika, ali se za sada ne zna ko će biti v. d direktora. Ova pozicija pripada SDA, koja je Vrškića i postavila, ali se čeka postkongresna reakcija. Za sada niko ne želi preuzeti ovu užarenu stolicu.

No, nakon ostavke Vrškića i Uprave postavlja se pitanje šta će sada biti sa jamama  Stranjani i Stara jama, u kojima je zaposleno skoro 700 rudara. Ove jame već su ranije okarakterizirane kao neprofitabilne i ekonomski neodržive i EPBiH još ne zna šta će biti s njima.

Gomilanje gubitaka

Vlada FBiH je zadužila „Elektroprivredu BiH“ da u roku od 60 dana napravi plan reorganizacije.

No, saznajemo da su gubici u ovim jamama svaki dan sve veći i da je jedino jama Raspotočje  donekle profitabilna. Kako nezvanično saznajemo, ove dvije jame su bliže zatvaranju nego nastavku rada.

Plaća od 4.500 maraka

Džindić je kao jedan od razloga za Vrškićevu smjenu naveo i da direktor Rudnika Zenica ima 4.500 maraka plaću, a ne zna da radi posao za koji je plaćen.

Zbog stanja u rudnicima “Elektroprivreda BiH” je smijenila izvršnog direktora za proizvodnju Nevada Ikanovića.

Nakon štrajka glađu prošle sedmice u jamama, zeničkim rudarima je  isplaćen  topli obrok