Prijetnja s Oxforda: AstraZeneca zbog kritika iz EU podiže cijenu cjepiva?

vakcina
Ako je suditi po riječima jednog od vodećih znanstvenika iz tima koji je proizveo cjepivo AstraZenece, zbog kritika koje stižu iz EU bi cijena tog cjepiva mogla porasti.

 

John Bell, profesor s Oxforda koji je bio jedan od ključnih znanstvenika prilikom razvoja cjepiva AstraZenece, dao je intervju za britanski Telegraph u kojem je rekao da bi AstraZeneca zbog kritika iz Europske unije mogla dovesti u pitanje svoju raniju odluku da ne profitira na cjepivu.

Tvrdi da AstraZeneci nikad nije odano priznanje za odluku da ne zarađuje na cjepivu, dodajući kako nedavni napadi koji stižu od vodećih političara Europske unije, dovode takvu odluku u pitanje.

Uvijena prijetnja s Oxforda

"Postoji trenutak u kojem bi AstraZeneca mogla reći: 'sad ćemo prestati naplaćivati nisku cijenu jer nam ne odajete priznanje za sve što smo napravili'. Cijena dionice AstraZenece je pala, nije porasla. Proizvodimo više cjepiva od bilo kog drugog. Radi se o sigurnom i učinkovitom cjepivu, a nikog nije briga".

Naglasio je da u AstraZeneci vlada frustracija jer se odriče profita na cjepivu, što ne vrijedi za rivale poput Pfizera odnosno BioNTecha.

"Nemam problem s tim da ljudi zarađuju, ali sad nije vrijeme za to. Farmaceutska industrija nam poručuje: 'Gledajte nas, bili smo sjajni i spasili smo svijet'. Da, jeste, ali ste pritom zaradili i gomilu novca".

Bellove izjave, piše Telegraph, dolaze u trenutku kad se u samoj AstraZeneci interno raspravlja o tome bi li ta britansko-švedska kompanija trebala više naplaćivati za svoje cjepivo.

Šta kažu u AstraZeneci?

Izjave vodećeg znanstvenika s Oxforda komentirala je i sama AstraZeneca.

"Od samog početka pristup AstraZenece bio je takav da smo tretirali razvoj cjepiva kao odgovor na izvanrednu globalnu zdravstvenu prijetnju i nastavit ćemo raditi u istom tom duhu. Apsolutno smo posvećeni tome da omogućimo cjepivo što je moguće većem broju zemalja i da pritom ne zaradimo ništa tijekom pandemije. Kompanija je obećala da će prodavati cjepivo po cijeni koja je dovoljna samo za pokrivanje troškova za vrijeme pandemije", rekao je glasnogovornik AstraZenece.

Jedan veliki institucionalni dioničar AstraZenece rekao je da je kompanija donijela ispravnu odluku o prodaji cjepiva bez profita unatoč činjenici da je u zadnjih mjesec dana cijena dionice pala gotovo 16 posto.