Prijevoznici u BiH dobit će više CEMT dozvola, ali i dalje nedovoljno

sa

Prijevoznicima u Bosni i Hercegovini u idućoj godini bit će na raspolaganju 1726 CEMT dozvola. Što je više za 288 u odnosu na broj ovih dozvola u 2022. godini. Ali predsjednik Udruge prijevoznika za unutrašnji i međunarodni prijevoz Republike Srpske Nikola Grbić smatra da to još nije blizu zadovoljavajuće kvote dozvola koje trebaju posjedovati Ministarstvo prometa i veza Republike Srpske ili Ministarstvo prometa i veza u Vijeću ministara.

“Daleko smo još od normalne kvote dozvola”

“Dobro je što su povećane kvote CEMT dozvola u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Ali daleko smo još od normalne kvote dozvola. Kako bi prijevoznici mogli raditi i biti konkurentni prijevoznicima iz okruženja” – rekao je Grbić za novinske agencije.

Predsjednik Udruge prijevoznika za unutrašnji i međunarodni prijevoz RS objašnjava da bi prijevoznici mogli sasvim normalno raditi. Kao što je to u zemljama u okruženju: u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Jedan prijevoznik koji posjeduje jedan kamion koji zadovoljava standarde Evropske unije može i ima pravo dobiti jednu CEMT dozvolu.

“To nije slučaj u BiH. To je jedina zemlja u okruženju koja je uvela neka pravila za koja mi nikada nije jasno zašto i zbog čega. Prijevoznik, da bi dobio CEMT dozvolu, mora imati pet ili šest eurošestica. To je nepojmljivo i neshvatljivo” – zaključio je Grbić.

Broj italijanskih CEMT dozvola povećan je za 40

Broj italijanskih CEMT dozvola povećan je za 40. A broj dozvola za ostale zemlje za 24, saopšteno je iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Ministarstvo prometa i veza u Vijeću ministara objavilo je na svojoj službenoj stranici odluku o utvrđivanju godišnjeg kontingenta CEMT dozvola za 2023. godinu.

Inače, CEMT dozvola je multilateralna dozvola na osnovi koje je dopušteno obavljanje međunarodnog prijevoza tereta između država članica Međunarodnog prometnog foruma (International Transport Forum, u daljnjem tekstu: ITF) ili u tranzitu preko državnog teritorija jedne ili više država članica ITF-a vozilima koja su registrirana u jednoj od država članica ITF-a. na osnovi koje je dopušteno obavljanje neograničenog broja vožnji u određenom razdoblju. Podsjetimo, Vanjskotrgovinska komora BiH krajem augusta saopštila je da je, u skladu s člankom 7. pravilnika o CEMT dozvolama, Ministarstvo prometa i veza Bosne i Hercegovine obavijestilo prijevoznike u BiH da se zahtjevi za dodjelu CEMT dozvola za 2023. s pratećom dokumentacijom podnose Ministarstvu u razdoblju od 1. do 15. septembra 2022. godine.