Priliku za B2B razgovore u Frankfurtu 19. juna dobila je 51 bh. kompanija!

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača

Po četvrti put održat će se konferencija “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana”. Tom prilikom, 19. juna susrest će se njemački kupci roba i usluga sa potencijalnim dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina opet je u samom vrhu zemalja regije s najkvalitetnijim dobavljačima.

Bude platformu

“Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača” nudi platformu za spajanje njemačkih kupaca roba i usluga s dobavljačima iz zemalja Zapadnog Balkana u okviru B2B susreta. Više od 70 prijavljenih njemačkih kompanija imalo je mogućnost da ocijeni kompanije prema kvalitativnim kriterijima. Najbolje ocijenjene će potom imati priliku da putuju na konferenciju u Frankfurt.

Bosna i Hercegovina se tokom prethodnih godina razvila u regionalnog tzv. skrivenog šampiona te joj svake godine pripadne epitet pozitivnog iznenađenja.

Veliki interes iz Bosne i Hercegovine vladao je i u 2018. godini, objasnio je Sanjin Purgić, projektni menadžer ispred Njemačke vanjskotrgovinske komore u BiH (AHK). Za učešće u projektu prijavilo se 110 kompanija iz BiH, a priliku za B2B razgovore u Frankfurtu dobila je 51 kompanija. Iz zemalja Zapadnog Balkana na razgovore u Frankfurt pozvano je ukupno 160 kompanija, a posebno treba naglasiti da dvije najbolje ocijenjene kompanije dolaze iz Bosne i Hercegovine, a riječ je o kompanijama “Ćićak” Međugorje i SIK Mostar.

Ova sourcing-inicijativa projekt je njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi), njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ) te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

Brojni sektori

- Zapadni Balkan i dalje je za njemačke kompanije veoma interesantno tržište dobavljača, a naročito za metaloprerađivački sektor, dobavljački sektor za autoindustriju, sektor prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i za elektro i elektronski sektor - istaknuo je Martin Gaber, zamjenik direktora AHK Sarajevo, te je dodao da “bosanskohercegovačkim kompanijama želimo mnogo uspjeha pri vođenju razgovora s njemačkim kompanijama”.