Princ William na udaru kritika zbog izjave da je navikao na ratove u Africi, ali ne i Evropi

.
Princ William rekao je da posmatranje rata u Evropi djeluje "vanzemaljski" i "nedokučivo" te da su Britanci više navikli gledati rat u Aziji i Africi, zbog čega je dobio niz kritika. Poručio je i kako stoji uz narod Ukrajine, ali i da se istovremeno osjeća beskorisno.

 

Vojvoda od Cambridgea je prokomentarisao rusku invaziju na Ukrajinu tokom posjete Ukrajinskom kulturnom centru u Londonu u srijedu.

"Svi su užasnuti onim što vide. Zaista je užasno. Vijesti svaki dan, jednostavno, gotovo su nedokučive. Našoj generaciji je veoma strano vidjeti ovo u Evropi", kazao je.

"Svi stojimo uz vas. Mislimo na vas. Osjećamo se tako beskorisno", rekao je William, što je preneseno u Evening Standardu.

William je dodao da su Britanci više navikli gledati rat u Aziji i Africi, navodi Independent. Navodne primjedbe su parafrazirane i nisu direktno citirane.

Zbog ovih komentara William je naišao na lavinu kritika, a kćerka Martina Lutera Kinga Bernice King napisala je na Twitteru da su vojvodini komentari "užasni".

OBJAVU POGLEDAJTE OVDJE.

"Evropljani su jurili afričkim kontinentom, pljačkali zajednice, silovali žene, porobljavali ljudska bića, kolonizirali radi profita i moći, krali resurse, uzrokujući generacijsku devastaciju, a evropske nacije nastavljaju da štete Africi", napisala je ona.

"Ovaj budući kralj Engleske besramno ponavlja rasističku retoriku", napisala je ona na Twitteru.

Kraljevski autor Omid Scobie napisao je na Twitteru da vojvodini komentari nisu činjenično tačni.

"Evropa je doživjela neke od najkrvavijih sukoba u posljednja dva stoljeća - Balkan, Jugoslaviju, Njemačku i Kosovo - da spomenemo samo neke. Ali svakako, hajde da normaliziramo rat i smrt u Africi i Aziji", poručio je.

Tokom posjete, William i Kate Middleton nosili su ukrajinske žuto-plave bedževe solidarnosti te donijeli čokoladne kolačiće za volontere, prenosi The Independent.

(Foto: Twitter)