Pripadnici Granične policije BiH otkrili plantažu marihuane na području Posušja

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine provodeći aktivnosti na sprečavanju proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga otkrili su plantažu marihuane sa 84 stabljike u graničnom pojasu na području Posušja.

Iz Granične policije BiH navode da je na plantaži zatečen i državljanin BiH, V.M. (1974.), kako zalijeva pomenuti zasad biljke cannabis sativa. Prema naredbi tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Zapadnohercegovačkog kantona, V.M. je lišen slobode, a stabljike visine od oko metar i po do dva i po metra su privremeno oduzete.

Vaganjem 84 stabljika marihuane utvrđeno je da se radi o težini 57,32 kilograma. Također, prema naredbi tužitelja KT ZHK, pretresom kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu V.M., pripadnici GPBiH našli su 20 komada vojne municije i manje količine marihuane u listu. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.

Pripadnici Granične policije BiH na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili su slobode dvojicu državljana BiH jer ih je potraživao Općinski sud u Kalesiji. Na letu iz Istanbula lišen je slobode H.K. (1966.) zbog krivičnih djela oštećenje tuđe stvari i šumska krađa, dok je na letu iz Minhena lišen slobode A.S. (1990.) zbog krivičnog djela teška krađa. Predati su službenicima Odjeljenja sudske policije sudova u Kantonu Sarajevo.

Na ulasku u BiH na prelazu Velika Kladuša, pripadnici GPBiH su predali D.K. (1989.) službenicima Sudske policije Prijedor, nakon što je provjerama ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Kozarskoj Dubici zbog krivičnog djela teška tjelesna povreda.

Prilikom ulaska u BiH na prelazu Popovi lišen je slobode I.T. (1957.) jer je utvrđeno da je za njim Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili porodičnoj zajednici. Službenici JGP Bijeljina, državljanina BiH i Republike Srbije, predali su službenicima Policijske stanice Bijeljina, prenosi N1.

Službenici JGP Zvornik su predali N.P. (1975.) službenicima Sudske policije Bijeljina, nakon što je ustanovljeno da ga potražuje Osnovni sud u Vlasenici radi izdržavanja kazne zatvora. Državljanin Srbije kontroliran je na ulasku u BiH na prelazu Šepak, zaključili su iz Granične policije BiH.