Pripadnici Odreda za specijalna dejstva posjetili bihaćkog gradonačelnika

U sklopu obilježavanja 26. godišnjice formiranja Odreda za specijalna dejstva 5. korpusa Armije R BiH, bivši pripadnici jedne od najelitnijih jedinica “Sile nebeske” posjetili su bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića. O ratnom putu i uspjesima Odreda u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga prisutnima je govorio prvi komandant Senad Šarganović.

On je istakao da je Odred u najvažnijim trenucima u odbrani okruga pokazao spremnost, obučenost i odgovornost i zaustavio agresora u nakani da u prvim mjesecima agresije ovlada slobodnom teritorijom.

“Mi smo u ratu uvijek djelima pokazivali kako se bori za našu domovinu, a sada u miru riječima želimo da govorimo o herojstvu naših pripadnika. Hvala gradonačelniku na prijemu, ali i na ukazanom priznanju kojeg je Odred dobio za Dan grada Bihaća. Ovi datumi se ne smiju zaboraviti i mi ćemo krenuti u proces formiranja Udruženja koje bi trebalo pripremiti i materijal za knjigu o Odredu kao trajnoj uspomeni na sve njegove pripadnike”- kazao je komandant Šarganović.

Zahvalivši se za nemjerljiv doprinos u odbrani Bihaćkog okruga i suprostavljanju agresoru u prvim mjesecima agresije na našu zemlju, gradonačelnik Fazlić kazao je borci Odreda za specijalna dejstva zaslužuju poštovanje u miru i bolji i pravedniji status u društvu.

“ Čast mi je ugostiti heroje odbrane našeg okruga i našeg grada koji su već u aprilu 1992. godine pokazali agresoru da od osvajanja ovog slobodnog teritorija neće biti ništa jer ga brane istinski heroji i patriote”- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Odred za specijalna dejstva formiran je 7. aprila 1992. godine, a rasformiran 15. marta 1994.godine. Kroz Odred je prošlo više od 1.000 boraca, od kojih je 46 dalo živote za državu BiH, njih 130 je lakše ili teže ranjeno, dok se 2 borca vode kao nestali.

Poslije prijema položeno je cvijeće i odana počast poginulim pripadnicima Odreda na mezarju Humci i katoličkom groblju Žegar.

 

(Kabinet gradonačelnika)