Priprema li Orban otkazivanje posjete Sarajevu zbog "sigurnosnih razloga"?

.
Nedavna izjava premijera Mađarske Viktora Orbana, koja muslimane u Bosni i Hercegovini predstavlja sigurnosnom prijetnjom za Evropsku uniju, a samo mjesec uoči njegove zvanične posjete Sarajevu, otvara niz novih pitanja svrhe takvog pristupa.

Učinit ću sve kako bih najviše evropske zvaničnike uvjerio u to da je ključno pitanje, ma koliko Balkan možda bio dalje od njih nego od Mađarske, da je i s njihovog aspekta ključno pitanje kako da riješimo sigurnost jedne zemlje u kojoj živi 2 miliona muslimana", rekao je Orban u utorak na konferenciji za medije u Budimpešti.

 

Mađarski premijer je izjavom pokrenuo buru reakcija u Bosni i Hercegovini, kojim je njegova izjava, a i generalno pomoć koju pruža Miloradu Dodiku u trenutnoj krizi, osudila većina političkih i vjerskih zvaničnika. Orban je zapravo rekao da bilo kakva veza s islamom sama po sebi, na bilo kojem nivou i u bilo kojoj formi, predstavlja sigurnosni problem za Evropsku uniju, time pokušavajući ojačati narativ srpskih nacionalista o muslimanima, Bošnjacima, i uopšte Bosni i Hercegovini.

 

Međutim, osim toga što je poruka poziciju bosanskog političkog faktora pokušala oslabiti u evropskim centrima moći, moguće je da se iza nje kriju puno opasnije namjere.

 

Podsjetimo se da je uoči najavljenog dolaska u Novu Bilu i Travnik predsjednik Hrvatske Zoran Milanović mjesecima davao, u najmanju ruku sporne izjave, svjesno pumpajući atmosferu nepovjerenja u toj mjeri da je koristeći se vukovarskom tragedijom pokušao umanjiti srebreničku tvrdnjom da su sami Bošnjaci svojevoljno utvrdili, definisali i nazvali ratni zločin u Srebrenici genocidom.

 

"Je li Vukovar genocid? Mi nikada u Hrvatskoj ne govorimo da je to genocid, vjerovatno zato jer imamo neku mjeru. Ali Vukovar je u dva mjeseca sistemski uništavan. Grad i ljudi. Meta su bili Hrvati i nešto Srba što je ostalo s Hrvatima u podrumima. I na kraju još Ovčara, ima li tu elemenata za razgovor o genocidu?", rekao je Milanović.

 

Indikativno je da se Milanovićevo otkazivanje posjete Novoj Biloj i Travniku dogodilo samo četiri dana nakon propasti pregovora o Izbornom zakonu, i na prvi pogled, jer nikakvu konkretnu potvrdu ozbiljnosti prijetnje nismo dobili niti iz Zagreba niti iz Sarajeva, predstavlja novi korak u politici Hrvatske prema BiH zarad ispunjenja političkih ciljeva, satanizaciju dijela bh. građana, a samim tim i političke elite zarad dodatnog pritiska na Sarajevo.

 

S tim u vezi, čudna je poruka Viktora Orbana samo mjesec uoči dolaska u zvaničnu posjetu Sarajevu, da bosanski muslimani predstavljaju sigurnosni problem. Podsjećamo Orban u Sarajevo dolazi 25. januara usljed najveće političke krize od rata, uz jasno svrstavanje uz bok s Dodikom, finansijsku podršku istom i najave da će Mađarska blokirati bilo kakve sankcije ljudima bliskim vlastima Republike Srpske.

Postavlja se pitanje da li izjava mađarskog premijera ima za cilj da, koristeći se reakcijama iz Sarajeva, kako političara tako i javnosti, dođe do otkazivanja posjete glavnom gradu BiH zbog sigurnosnih razloga? Ko bi mogao negirati nešto što nije direktno potvrđeno i detaljno obrazloženo, baš kao u slučaju dolaska Milanovića? Tim potezom samo bi se dodatno potvrdilo postojanje "sigurnosne prijetnje" i još više oslabio bosanski politički faktor u trenutnoj krizi.

 

Saradnja Budimpešte s Beogradom i Zagrebom je evidentna. osim svega nabrojanog, dovoljno je podsjetiti se na hrvatski non-paper, koji je dostavljen u Brisel uz podršku Mađarske, u kojem se pozivalo na promjenu Izbornog zakona po željama HDZ-a. S obzirom na trenutnu krizu i primjetnu sinhronizaciju dijela evropske desnice sa Srbijom i Hrvatskom u kontekstu ispunjenja njihovih ciljeva u Bosni i Hercegovini, za očekivat je i najniže udarce.