Povratak sportu nakon dva mjeseca: Pripreme za početak rada sportskih škola i treninga

Stadion
- Kako su odluku o dozvoli za rad, odnosno početku treninga, dvoranskih sportova i rada sportskih škola dočekali Gradski sportski savez i klubovi u Bihaću?

BIHAĆ, 15.maja  - Federalni štab Civilne zaštite na jučerašnjoj sjednici ublažio je mjere koje se konkretno tiču sporta i sportaša, kojima bi se nakon dva mjeseca pauze sportaši prvo vratiti trenažnom procesu, a nadaju se uskoro i takmičenjima.

Nogometni klubovi u FBiH od danas mogu početi s treninzima i to pod posebnim uslovima i preporukama koje je izdao Zavod za javno zdravstvo Federacije, koje podrazumijevaju pojačane mjere higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Zajedničke prostorije kao što su svlačionice i toaleti dezinficirati što češće, u zavisnosti od broja korisnika.

Dok nogometaši članovi federalnih liga još ne razmišljaju o početku trenažnog procesa, čekajući da potvrdu o nastavku prvenstva dobiju od nadležnih u nogometnom savezu BiH, nogometne škole na radost velikog broja polaznika spremaju se za početak.

Dvoranski sportovi imat će zasigurno veće probleme, obzirom da su preporuke uglavnom vezane za održavanje treninga na otvorenom.

U narednim danima klubovi bi trebali pripremiti sve kako bi se ispoštovale preporuke Civilne zaštite, tako da se očekuje da od ponedjeljka sportaši otpočnu sa aktivnostima.