Pripremite kosu za hladne dane

Vrijeme je da je oporavite od proživljenog

Nakon što ste cijelo ljeto maltretirali kosu morem i suncem, stigla je jesen i sada je savršeno vrijeme da je oporavite od proživljenog i pripremite za još jednu rundu zimskih avantura.

Ispucali vrhovi

Tokom ljetnih mjeseci, vlaga uništava kosu, sjetite se samo onih dlačica koje odluče odletjeti svaka na svoju stranu, a izuzetno niske temperature tokom zimskih mjeseci glavni su razlog zbog kojeg kosa puca i, jednostavno, poželite da ne skidate kapu s glave kako niko ne bi vidio taj užas. 

Upravo zbog toga, stručnjaci savjetuju nekoliko načina ne samo da kosu zaštitite od niskih temperatura, već i da osigurate siguran prelazak iz ugodnih u hladne vremenske prilike.

Kod promjene sezona itekako je preporučljivo podšišati vrhove, ali samo toliko da taj podšišani milimetar izgleda kao neka prašina.

Na ovaj način riješit ćete se ispucalih vrhova i dobiti mnogo zdravije završetke kose, pri čemu se ne morate odreći njene dužine.

Koristite maske

Ljetni mjeseci kosu su, vjerovatno, učinili suhom i krhkom, a vlažnost joj možete vratiti uz pomoć intenzivnih maski za kosu.  

Kosi je potrebna hidratacija pa biste je, stoga, svake sedmice trebali počastiti njegujućom maskom. 

Maslinovo ulje s žumanjkom najjednostavnija je i najdjelotvornija maska, koja će oporaviti izmučenu kosu, kao i prirodna ulja, poput kokosovog, koja su, također, odličan izbor za njegu.

Slabi i puca

Ukoliko niste zadovoljni svojim odrazom u ogledalu, otiđite frizeru neka vas ošiša kako biste osvježili kosu i dali joj poticaj da bolje raste. Jedna od važnijih stvari je izbjegavati njeno vezanje u rep, jer to opterećuje korijen kose, ali i samu vlas, koja pod teretom gumice slabi i puca. Zdrava hrana je nešto što će zasigurno utjecati na kosu.

Očistite kosu 

Iako je bilo baš super provoditi ljeto u bazenu ili moru, kosa je, vjerovatno, dobrano šokirana od hlora, soli, sunca i ostalih utjecaja. Započnite novu sezonu detaljnim čišćenjem kose uz pomoć posebnog šampona, koji će vas riješiti nakupljenih naslaga na vlasima.

 

Bez elektriciteta 

Trik za prevenciju elektriciteta kose je u tome da je održavate hidratiziranom i redovno koristite serum. Još jedan brz i jednostavan trik je u tome da redovno koristite četku koja smanjuje elektricitet i broj neposlušnih vlasi te pojačava sjaj i vraća kosi glatkoću.

Ukrotite je

Jedina stvar koja je napornija od vjetrovitog vremena je to što kosa na njemu počne da leti svuda naokolo, a još je gore kad vam počne padati na lice, usta i nos. Ovu traumu vrlo lako možete izbjeći koristeći serum, koji će istovremeno zaštititi i revitalizirati kosu.