Prisjećanje na herojske dane bihaćkih brigada na Grabeškom platou

Home

Prisjećanje na herojske dane bihaćkih brigada na Grabeškom platou


Obilježavanje Dana bihaćkih brigada započelo je jutče, dana 19.07.2017.godine, kada su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, zajedno sa boračkim udruženima proisteklim iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, učenjem Fatihe i minutom šutnje uz polaganje na mezarju Humci i katoličkom groblju u Žegaru, odali počast svim onim koji su položili svoj život za suverenu, samostalnu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu.

 

Nakon toga, premjer USK Husein Rošić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upriličili su zajednički prijem ratnih komandanata i boraca bihaćkih brigada.

 

Oslobodilački put bihaćkih brigada trasiran je herojstvom njihovih boraca od kojih je 678 dalo živote, a oko 5.000 je ranjeno. Svoj doprinos u odbrani legendarana i besmrtna dale su na svim ratištima tadašnjeg Bihaćkog okruga, a težište njihovih aktivnosti bio je plato Grabeža gdje se večeras održao centralni događaj manifestacije obilježavanja Dana bihaćkih brigada.

 

Pored nekoliko stotina posjetilaca, demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida, porodica šehida i poginulih boraca, manifestaciji su prisustvovali i brojni zvaničnici među kojima: gradski vijećnici, poslanici u Skupštini USK-a, gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić, ministar za pitanja boraca i RVI USK Nijaz Malkoč, premijer USK Husein Rošić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić, te ratni komandanti Hamdija Abdić, Mirsad Semanović, Farko Hodžić i generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

 

Kroz prikladan program, nakon obraćanja zvanica, prisutni su imali priliku da poslušaju nekoliko ratnih muzičkih numera, te da uživaju u predanjima ratnih komandanata koji su kroz čas historije ispričali pregršt anegdota i događaja sa tog područja iz perioda 1992. - 1994. godine.

 

Na licu mjesta propagirana je ideja i inicijativa da se u narednom periodu na tom lokalitetu izgradi spomen park sa ratnim eksponatima i pratećim sadržajima, te da se označe pješačke staze, sve kako bi se taj prostor oživio i stavio u funkciju očuvanja historije i sjećanja na herojsku borbu iz obrambeno-oslobodilačkog rata.

 

heroji bihaća

 

 

 

 

(Izvor:Kabinet gradonačelnika grada Bihaća)

Tagovi
Topic
Objavio: Čet, 20/07/2017 - 13:56

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top