Heftičnjak: Privatni sultan i reis, a viski zetov

heft110

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

“Vjenčanje godine” u Sarajevu: Kum, reis i kritike

Ništa bolje nije odslikalo današnju Bosnu i Hercegovinu od svadbe koja se desila 27. ljeta gospodnjeg 2021. u Sarajevu. Priča je holivudska, svadba decenije, ali hajde da pogledamo šta je to svadba kćerke Bakira i Sebije Izetbegović pokazala običnim smrtnicima, njihovim sunarodnjacima, većini onih koji i glasaju za ovakvu Bosnu i Hercegovinu. Bakir pozvao na svadbu privatnog sultana, Ergodgana, zadužio reisa Kavazovića da ih šerijatski vjenča, a u pozivnicama sve optuženik do optuženika, od Osmana Mehmedagića do Asima Sarajlića. Sebija se za svadbu ponovila sa haljinom od skoro 4.000 KM, i tašnom od 2.000 KM. Skupio je tu Bakir i privatnog privremenog člana Predsjedništva BiH, pa privatnog direktora BH Telecom i tako redom... Reis Kavazaović je ovim aktom napravio ozbiljnu grešku jer je tako poručio da Islamska zajednica koju on predstavlja, nažalost, u najvećoj mjeri u službi jedne stranke, ili bolje rečeno – jedne porodice. Tu su i privatni kumovi koji će graditi javne ceste. Ovakva privatizacija javnog i vjerskog Bošnjake je svela na feudalnu grupu, a državu na samo dno po svim ekonomskim i društvenim parametrima. Podaništvo koje se pokazuje prema Erdoganu također je ogavno, imajući u vidu da turski predsjednik samo slatko zbori a u Srbiju sve značanije investicije nosi... Bošnjaci će dihnuti kada Islamska zajednica bude na strani svih muslimana, a institucije budu u službi izgradnje države i modernog društva a ne privatne kakve su to postale u vrijeme dinastije Izetbegović. A šećer na kraju svadbe je da su i litri alkohola tekli, a za to su SDA-ovi botovi naravno optužili – zeta. A reis i viski ne bi trebali ići zajedno na jednoj svadbi. Zar ne?

 

Čini se da je bojkot srpskih predstavnika u državnim institucijama propao: SNSD-ovi ministri na sastanku sa delegacijom Turske

Milorad Dodik je po ko zna koji put predriblao vlastitu opoziciju u RS-u i ponovo zabio gol. Otišao je na sastanak sa Erdoganom u Predsjedništvo čime je očito prekršio zaključke Narodne skupštine RS-a, ali koga briga. Baja ostaje baja, dok se opozicija igra nacionalizma i želi biti Dodik umjesto Dodika. Čak su Dodikovi ministri bili i na sastanku delegacija Turske i Bosne i Hercegovine u zgradi Predsjedništva BiH. Sastanku je prisustvovao Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, te Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Činjenica da su SNSD-ovi ministri prisustvovali današnjem sastanku govori da se priča o bojkotu srpskih političkih predstavnika u državnim institucijama raspala, a opozicija može samo ponovo kukati i priznati da ih je Dodik i ovaj put nadmudrio. U entitetu RS opozicija ako želi svrgnuti Dodika mora igrati drugačije od njega. Priča o etnonacionalizmu je zaustavila ovu zemlju, samim tim i njene entitete. Borenović i Šarović moraju igrati na drugu kartu ako žele promjene. Stanivuković koji uživa veliku popularnost u suštini je mali Dodik i sa njime sigurno se dugoročno ne može graditi prosperitetnije društvo. A o Inckovom zakonu skoro više niko i ne govori. To je Dodikova igra na koju su opozicionari nasjeli. Opet.

 

Konaković 'zalutao' u Mostar: Na izborima mu nisu pomogli ni 'geni', a pričao bi o Ustavu!

Dino Konaković, političar kantonalnih mogućnosti, sarajevska je ubleha. To vide svi ozbiljni ljudi koji se bave politikom, a njegovu političku ograničenost ove sedmice je iskoristio Dragan Čović, da ponovo pokaže kako ima u bošnjačkom narodu onih koji su spremni da rješavaju ''hrvatsko pitanje''. Konakovićeva stranka Narod i pravda nema nijednog zastupnika na državnom nivou, gdje se na kraju treba glasati za ustavne promjene, ali Čović igra igru na koju nasjeda Konaković. Iako je sastanak u Mostaru ostao u sjeni dnevno-političke vratolomije, iskusni politički analitičari i javnost ostali su zbunjeni razgovorom Konakovića i Čovića. Ustave promjene ne idu iz Kantona Sarajevo, već se dešavaju na državnom nivou gdje Konaković ima kapacitet ravan nuli, ali Čoviću očito treba svaki vid podrške kada je u pitanju njegovo insistiranje na legitimnom predstavljanju! Tu je našao podršku, pa Čović sigurno nije zaboravio nastup Konakovića na RTRS-u kada je predsjednik NIP-a kazao da ''nije u redu da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH''. I dok Bosna i Hercegovina ulazi u završnu (najdublju) krizu funkcioniranja njenih institucija izazvane političkom krizom koja je kreirana iz susjednih država, politički, patriotski i pravni diletantizam, odnosno površnost i nesposobnost političkih aktera u Bosni i Hercegovini, a koji sebe nazivaju patriotima, svakodnevno izlazi na vidjelo.

 

BiH od MMF-a dobila pomoć od 602 miliona KM: Vlast se svađa oko "poklonjenih" para

Kada se aktuelni lideri ne mogu dogovoriti niti oko jedne ozbiljne reforme koja je potrebna našoj zemlji, onda se najlakše dogovor – oko novog kredita. Bosna i Hercegovina je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobila više od 602 miliona KM interventnih sredstava za sanaciju posljedica pandemije koronavirusa. I bilo je na početku trzavica – kome će koliko love pripasti, ali se na kraju uvijek dogovore. Biće love kako za administraciju tako i za pripremu izbora naredne godine. I nema promjene na vidiku, jedino da novi Visoki predstavnik nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH čime bi se spriječile krađe... Ovako dvije trećine novca od MMF-a pripadaju Federaciji BiH, a trećina Republici Srpskoj i sa tim sredstvima će se maksimalno pomoći tenderi, podsticaji i začepiti rupe u administraciji, biće love za odabrane a građani će opet ostati kratkih rukava. Dodatnim finansiranjem aktuelne vladajuće klike, međunarodna zajednica pokazuje da i njoj odgovara naše nefunkcionalne institucije i potreba da imamo nekog tutora sa strane. Sve dok je tako, dok ima ko će to na takav način finansirati trajat će naša agonija i potraga za zdravim demokratskim društvom.

 

Hoće li se BiH naći na udaru novog priliva migranata? - Afganistanci će nam doći, ali ne i ostati

U Afganistanu nemiri, zdravo – rekli bi Nadrealisti. Šalu na stranu, kriza i haos kojeg će nesumnjivo biti u toj zemlji, može se itekako odraziti i na naš prostor. Naime, poznato je da se drastičan porast broja izbjeglica sa Bliskog istoka dosada lomio preko leđa Krajine, te treba biti itekako oprezan. Pored Evrope, Afganistanci na aerodromu u Kabulu najviše traže da idu u Ameriku, zajedno sa trupama koje se povlače. Nakon 20-godišnjeg rata možda dođe i do promjene narativa, odnosno početka kraja migrantske krize. O mogućoj novoj krizi sa izbjeglicama u Sarajevu su razgovarali komandant NATO-štaba, brigadni general Eric Folkestad i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić. Premijer je naglasio da Kanton prolazi ovu situaciju već četvrtu godinu, te da je zahvalan NATO-štabu što sa njima zajedno prate ovu sigurnosnu situaciju.

- Do danas je 125 hiljada migranata prošlo kroz Kanton, napravljeni su određeni iskoraci u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti, ali i dalje moramo raditi strateški i teret se mora raspodijeliti na cijelu BiH, kazao je Ružnić, dodajući da oni na terenu očekuju povećan broj Afganistanaca.

 

Katastrofa za Miralema Pjanića: Ovakvom ishodu nije se nadao ni on, ni Barcelona

Nakon što je prošle godine napravio najveći transfer u historiji bh. fudbala, Miralem Pjanić kuburi sa igrama i trenerom Barcelone. Činilo se idilično, dolazak u Barcu, jedan od najvećih klubova na svijetu, a danas populari Mire samo gleda sa klupe ili tribina šta rade njegove klupske kolege. Ističe i rok za transfere, a Pjanić uvijek traži novi angažman. El Mundo Deportivo piše kako je u Barceloni zavladao pesimizam jer je sve manje nade da će Pjanić uopće napustiti Nou Camp. Juventus je, navodi ovaj list, izgubio interes nakon što su doveli jeftinijeg Locatellija, dok se Fiorentina okrenula Torreiri. Roma ne može zbog enormne plate podnijeti povratak Pjanića u Rim, a slična situacija je i s Napolijem. Holandski stručnjak Ronald Koeman odavno ne računa na Miralema Pjanića. On ga nije uvrstio samo za jednu utakmicu ove sezone da uopće u zapisnik, čak je jasno nedavno poručio da Pjanić i Samuel Umtiti teško mogu do minutaže ove sezone. U slučaju da se nešto drastično ne promijeni, Pjanića vrlo izvjesno čeka još jedna košmarna sezona sa trenerom, ali ovaj put čak i gora od prethodne.