“Vjenčanje godine” u Sarajevu: Kum, reis i kritike

,

Augusta 27. ljeta gospodnjeg 2021. događaj dana u Sarajevu je jedna posjeta i jedno vjenčanje. Oba događaja su višestruko povezana i samim time su imali opću pažnju. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je kum na vjenčanju kćerke čelnika SDA Bakira Izetbegovića.

Gotovo da nema medija i društvene mreže na kojoj se nije pisalo i pratilo vjenčanje te posjeta Recepa Tayyipa Erdogana BiH. Komentari su se kretali u najširem mogućem radijusu. Od oduševljenja do kritika i konstatacija zašto je jedno vjenčanje uopšte tema od javnog interesa.

Da li bi predsjednik Turske uopšte ovog petka došao u BiH da nije vjenčanja i šta je bio prioritet tokom njegove posjete je posebno pitanje. Ono što je nedvosmisleno jasno je da uzročno-posljedični slijed događaja koji se zbio nije bilo moguće ignorisati.

Kumstvo Erdogana i Izetbegovića ne iznenađuje s obzirom na dobro poznate njihove dosadašnje odnose. I sama činjenica da predsjednik jedne države dolazi da bude kum na vjenčanju kćerke predsjednika jedne od vodećih političkih stranaka u državi je dovoljna i višestruko znakovita da se ne može zanemariti. Erdoganovo prisustvo na svadbi i to u svojstvu dvostrukog kuma neminovno Izetbegoviću služi za naglašavanje i svog utjecaja i političke pozicije. A to je Izetbegovićevoj stranci i više nego neophodno s ozbirom na brojne afere s kojima se suočavala u prethodnih godinu i po dana. Kumstvo s Erdoganom je detalj koji je i regionalno naglašen.

S druge strane spomenuto vjenčanje je i privatna stvar i radost jedne porodice, pa makar to bila i porodica Izetbegović koju javnost percipira na različite načine.

Drugi segment koji se kroz javne komentare provlači je uloga reisu-l-uleme Huseina Kavazovića i propitivanje zašto je baš on morao šerijatski vjenčati kćerku predsjednika SDA. Nije morao, ali je to učinio. Pitanje je to i odnosa Islamske zajednice prema politici, odnosno političke neutralnosti. Da li će i koliko javnost ovaj potez Kavazovića tumačiti na takav način ostaje da se vidi.