Priznali krivicu: Mevludin Melunović i Elvir Duranović bez dozvole prodavali lijekove

hapsenje
Optuženi Mevludin Melunović, rođen 1962. godine u Prijepolju i Elvir Duranović, rođen 1974. godine u Konjicu, u potpunosti su priznali krivnju za kazneno djelo nedopuštene trgovine.


Oni su priznali da su tokom 2015. do 2017. godine počinili navedeno krivično djelo i to tako što je Duranović Elvir radeći kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću “Radix” d.o.o. Konjic koje je bilo registrirano za prometovanje medicinskih sredstava, nabavio i lijekove u vrijednosti od oko 10.000,00 KM za koju nabavku ova pravna osoba - poduzeće nije imalo dozvolu, a zatim angažirao Mevludina Melunovića za prezentaciju kako medicinske opreme tako i lijekova, a zašto ovaj nije imao odgovarajuću radnu dozvolu, s obzirom na to da je strani državljanin.

Optuženi Melunović, zatečen je od strane policijske kontrole u mjestu Novo Goražde, u prijevozu medikamenata, za koje nije imao odgovarajuća odobrenja i dozvole, nakon čega su medikamenti oduzeti.

Sukladno sporazumnom priznanju krivnje, za optuženog Duranovića, predložena je kazna zatvora u trajanju od 5 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo, te novčana kazna u iznosu od 3000 KM, a za optuženog Melunovića predložena je kazna zatvora od 3 mjeseca, koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo.

Zaplijenjeni lijekovi koji su nezakonito nabavljeni oduzet će se od optuženih.

Sporazum je proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Izvor: