Prlić će kaznu izdržavati u Velikoj Britaniji

Nekadašnji premijer bivše samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosna Jadranko Prlić, koji je u Hagu osuđen na 25 godina zatvora, bit će prebačen na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju, saopćeno je u petak navečer iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale, prenose bh. mediji.

U odluci, koju je potpisao sudija Theodor Meron, podsjeća se kako je Mehanizam, odnosno Haški tribunal, postigao sporazum s Velikom Britanijom u martu 2004. godine o izdržavanju zatvorskih kazni haških osuđenika u toj evropskoj državi.

Također se navodi kako je Ujedinjeno Kraljevstvo u tom smislu izrazilo spremnost primiti Prlića na izdržavanje kazne.

Udruženi zločinački poduhvat

Meron navodi kako je Mehanizam uputio zvaničan zahtjev vladi Velike Britanije, javljaju Agencije.

"Ukoliko Velika Britanija pristane, o tome će biti obaviješten i Jadranko Prlić, kako bi se mogle izvršiti sve pripreme za njegovo prebacivanje", navodi se u odluci nasljednika Međunarodnog tribunala za zločine na području bivše Jugoslavije - ICTY.

U saopćenju se dodaje kako će Prlić ostati u pritvoru Haškog tribunala dok čeka prebacivanje u Veliku Britaniju.

Prlić i još pet nekadašnjih zvaničnika bivše samoproglašene hrvatske republike Herceg-Bosna i pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane - HVO osuđeni su pred Tribunalom u Hagu 20. novembra 2017. godine na ukupno 111 godina zatvora, zbog udruženog zločinačkog poduhvata.