Problem migracija i izazovi za sigurnost fokus sastanka lidera EU

Lideri EU će se tokom dvodnevnog samita, koji počinje danas u Briselu fokusirati na probleme migracije, sigurnosti i odbrane, kao i na ekonomska i finansijska pitanja.

AP navodi da će tokom predstojećeg samita ponovo biti razmotreno sve što je dogovoreno u nedjelju, 24. juna, kada je ideja se provjera osoba koja traže azil u Evropi vrši u Sjevernoj Africi i na Balkanu dobila podršku nekoliko lidera EU. 

Lideri 16 zemalja raspravljali su tada na vanrednom sastanku o tome ko bi trebalo da preuzme odgovornost za hiljade migranata koji dolaze, prije svega, u Italiju, Grčku i Španiju, koliko dugo treba o njima brinuti i koliko bi njihovi evropski partneri trebalo da urade kako bi u tome pomogli.

Ohrabrene sporazumom sa Turskom, koja je od 2015. godine smanjila priliv migranata za 97 posto, članice EU su spremne da "daju zeleno svjetlo" za otvaranje centara za provjeru u Alžiru, Egiptu, Libiji, Maroku, Nigeru i Tunisu, a razmatra se i mogućnost osnivanja prihvatnih centara u Albaniji.

Premijer Italije Giuseppe Conte najavio je da će na samitu lidera EU iznijeti plan, koji će predstavljati promjenu u načinu na koji Evropa upravlja migracijama. 

Španski premijer Pedro Sanchez pozvao je evropske partnere da pomognu Španiji da se izbori sa sve većim brojem migranata koji dolaze preko Sredozemnog mora.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se u svojoj zemlji suočava sa političkom krizom zbog pitanja migranata, izjavila je da ne očekuje da će na predstojećem samitu biti postignut bilo kakav razuman sporazum o tome kako se suočiti sa migracijama. 

Ona insistira na bilateralnim i trilateralnim sporazumima, uz pomoć kojih bi se na kraće vrijeme nosila sa pritiskom u vezi sa migracijama.

Merkel je rekla da zemlje EU treba da shvate kako mogu jedne drugima da pomognu i da, umjesto da se uvijek mora čekati svih 28 zemalja, treba da se vidi šta je za koga važno.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da će metod koji će biti usvojen "uključivati zajednički rad tranzitnih zemalja i zemalja porijekla van EU".

On je pomenuo Libiju, koja je glavno polazište migranata na putu ka Evropi, te druge afričke zemlje i Balkan.

Međunarodna organizacija za migracije i UNHCR oprezne su kada je riječ o uspostavljanju kontrolnih punktova van Evrope. Do sada se nijedna država nije saglasila da osnuje centre za kontrolu.