NEHUMANA KATASTROFA: Problem s migrantima u općini Ključ pred eskalacijom (FOTO)

Grupa migranata koja u teškim uvjetima već nekoliko sedmica boravi u šatoru u MZ Velečevo, na području općine Ključ, prvi snijeg i niske temperature je dočekala pod vedrim nebom i bez adekvatnih uvjeta pred nadolazeću zimu.

Crveni Križ općine Ključ aktivno pomaže migrantima, međutim posljednjih dana pojavljuju se problemi koje ne mogu sami riješiti, te i im je neophodna dodatna pomoć.

U nastavku prenosimo zadnje saopćenje Crvenog Križa Ključ vezano za situaciju sa migrantima na području Općine Ključ:

“Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebriga i osuda na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno”, stoji u saopćenju.

Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemimam međutim, nemaju na pomolu nikakvo rješenja kako bi se riješila ova problematika.

“I pored naših maksimalnih napora da pomognemo migrantima, sve se svodi na lanč paketima i prvoj pomoći bolesnima, dok u drugim problemima ne uspijevamo, niti je u nadležnosti Crvenog križa. Ovo je zabilježeno jutros u 7 sati, trenutno pada jaka kiša”, navode.

Jučer je iz pravca Bihaća u Ključ dovezeno i ostavljeno oko 70 migranata, tako da je u večernjim satima ukupna brojka zadržanih bila 91. Neki od njih su došli na punkt bez čarapa i cipela.

Oni koji su imali novac za autobus, otputovali su za Sarajevu, dok je u šatoru prenoćilo njih 64. 

Među njima ima više povrijeđenih i bolesnih lica. Kako je saopćeno iz CK "Ključ" za tri lica je obezbjeđen prevoz sanitetom do Doma zdravlja Ključ, gdje im je odmah ukazana ljekarska pomoć.