Problem s pogonskim sistemom ugrozio američku misiju slijetanja na Mjesec

.
Kompanija Astrobotic iz Pittsburga, koja stoji iza najnovije američke misije s ciljem mekog slijetanja na Mjesec, bori se da spasi svoj projekt.

Astrobotic je saopćio da je njegova letjelica Peregrine doživjela problem s pogonskim sistemom te da je izgubila veliku količinu goriva. Ovaj problem je već uzrokovao probleme za letjelicu prilikom usmjeravanja solarnih panela prema Suncu u svrhu stvaranja električne energije, a sada bi mogao spriječiti planirano spuštanje na lunarnu površinu.

U Astroboticu su već počeli razgovarati i procjenjivati ciljeve misije, odnosno, razmišljati o tome šta se može ostvariti u ovoj situaciji.

Prvobitni cilj kompanije je bio da uspješno obavi prvu američku misiju u posljednjih 50 godina, koja podrazumijeva kontrolisano slijetanje na Mjesec, ali i da postane prva privatna firma koja je ostvarila taj cilj.

Američka svemirska agencija NASA je zakupila dio kapaciteta landera za svojih pet instrumenata namijenjenih proučavanju površine Mjeseca, dok nešto kasnije namjerava poslati i astronaute.

Problemi s Peregrineom su se pojavili ubrzo nakon uspostavljanja komunikacije s kontrolorima na Zemlji, odnosno nakon njegovog odvajanja od rakete Vulcan. Inženjeri su uočili da se muči prilikom održavanja stabilosti i usmjerenosti prema Suncu, što znači da njegove solarne ćelije nisu dobijale konstantnu količinu svjetlosti za punjenje njegove baterije. Stoga je nivo energije već na niskom nivou.

Inženjeri su otkrili uzrok problema s pogonskim sistemom, a to je potvrdila i fotografija koja prikazuje oštećene slojeve izolacije. Iako su uspjeli ponovo usmjeriti letjelicu i napuniti bateriju, Peregrine ipak gubi pogonsko gorivo.

"Tim radi na stabilizaciji gubitka, no s obzirom na situaciju, stavili smo prioritet na maksimalno prikupljanje naučnih podataka. Trenutno procjenjujemo alternativne profile misije koji su izvodivi u ovom trenutku", saopćeno je iz Astrobotica.