Erdogan: Problem za Siriju je 'teroristička močvara' istočno od Eufrata

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da je "teroristička močvara" istočno od rijeke Eufrat najveći problem za Siriju u budućnosti.

"Trenutno je najveći problem za budućnost Sirije teroristička močvara, koja se na istočnoj obali Eufrata širi uz podršku nekih naših saveznika", kazao je on u Istanbulu uoči leta za New York, gdje će prisustvovati sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolija.

Naglasivši da ni jedna zemlja nije preuzela toliko odgovornosti, niti osjetila posljedice rata u Siriji poput Turske, Erdogan je najavio da će tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a ukazati na humanitarne krize i pozvati na njihovo rješavanje, s akcentom na situaciju u Siriji.

Slijedi zvanična posjeta Njemačkoj

Komentirajući eventualni susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom tokom posjete New Yorku, Erdogan je kazao da taj sastanak trenutno nije na stolu, ali da bi ga razmotrio ukoliko to predloži američka strana.

Turski predsjednik osudio je oružani napad na vojnoj paradi u Iranu u subotu, u kojem je ubijeno najmanje 25, a ranjeno više od 60 osoba.

"Takvi incidenti dovode do intenziviranja osjetljivosti situacije u cijeloj regiji", kazao je on i uputio poruku saučešća narodu i Vladi Irana.

Erdogan će iz New Yorka 27. septembra otputovati u zvaničnu posjetu Njemačkoj, a danas se zahvalio njemačkom kolegi Frank-Walteru Stainmeieru na pozivu.

"Bit će to prva inostrana posjeta na državnom nivou od prelaska Turske na predsjednički sistem upravljanja", kazao je Erdogan.

On je najavio da će se u Berlinu sastati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali i s njemačkim investitorima u Turskoj.

Otvaranje nove džamije u Kelnu

Erdogan će u Kelnu otvoriti novoizgrađenu džamiju.

"Glavna tema naših razgovora u Berlinu će biti prevazilaženje nekih stvari koje su remetile naše političke odnose u proteklim godinama. Očekujemo da Njemačka, kao jedan od lidera Evropske unije, ima konstruktivnu ulogu u procesima integracije Turske u EU, proširenju carinske unije i uvođenju vizne liberalizacije za turske državljane", rekao je Erdogan.

Dodao je da će razgovarati i o jačanju ekonomske saradnje koja je u interesu i Ankare i Berlina.