Problemi krajiških malinara: Otkupna cijena gasi proizvodnju?

Home

Problemi krajiških malinara: Otkupna cijena gasi proizvodnju?

Proizvodnja jagodičastog voća, prvenstveno maline, osigurava zaradu i egzistenciju velikom broju proizvođača.

Međutim, usljed promjena cijena na svjetskom tržištu, pritiska konkurencije iz drugih zemalja, kao i prisutnog politikanstva, proizvođači iz BiH su u nezavidnoj situaciji i prognoze za ovu godinu nisu optimistične.

O problemima malinara razgovaralo se nedavno u Travniku, gdje udruženje „Travnička malina“ okuplja mnoge proizvođače iz BiH.

Akontativna cijena maline od jedne marke za kilogram, bila je alarm za proizvođače da se mora hitno djelovati.

Postoji, naime, bojazan da će ove godine otkupna cijena ovog jagodičastog voća biti drastično niža nego prošle, što bi moglo dovesti do gašenja proizvodnje.

Ogromne površine u Unsko-sanskom kantonu su pod malinom.

Berba samo što nije krenula, a u javnost se ne izlazi sa otkupnom cijenom, koja nije navedena ni u potpisanim ugovorima sa malinarima.

Malinari kažu da bi svaka cijena maline ispod tri marke ugasila proizvodnju, jer troškovi su oko dvije marke po kilogramu.

Udruženje „Travnička malina“ do petka će formirati tijelo koje će, u cilju prevazilaženja problema, pregovarati sa federalnim i kantonalnim ministarstvima, kao i sa otkupljivačima.

Na sastanku doneseni su zaključci kojima se malinari pozivaju na jedinstvo i saradnju kako bi se uredio ovaj vid proizvodnje.

Iz „Travničke maline“ pozivaju malinare da se u cilju formiranja centralne evidencije proizvođača na nivou cijele BiH, jave udruženju.

Na taj način, udruženi i kompaktni, lakše mogu ostvariti svoje interese, poruka je sa sastanka.

 

(Izvor: RTVUSK)

Tagovi
Topic
Objavito: Wed, 06/07/2017 - 08:39

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top