Problemi za porodicu Stupar u selu Suvaja kod Bosanskog Petrovca: Vukovi im rastrgali 11 ovaca, sedam umrlo naknadno, lovci im ne vjeruju!

.

Inspektori i ministarstvo nemaju ništa s obeštećenjem, jedino se može naplatiti šteta od lovačkog društva, rekla je Vedranka

Ovdje je bio pokolj! Ovo je prva rečenica Vedranke Stupar, vlasnice imanja u selu Suvaja kod Bosanskog Petrovca čije su ovce prije sedam dana napali gladni vukovi.

Najviše brine to što su ovce bile udaljene nekoliko metara od kuće, a strah u kosti utjeruje i spoznaja da su vukovi tako blizu prišli selu. Kuća je na osami, od glavnog puta M-5 udaljena dva do tri kilometra. Svoje malo stočarsko bogatstvo uredili su Vedranka i njen muž Radivoje.

Naplata štete

Reporteri “Dnevnog avaza” posjetili su ovo imanje. Radivoje neće da priča, kaže, imaju fotografije i sve je rečeno. On uglavnom sjedi s komšijama, dočekuje inspekciju, veterinara i s njima, uz čašicu, tabiri nevolju koja ga je snašla.

Više ih boli to što ne misle svi kao oni da su im ovce poklali vukovi.

– Inspektori i ministarstvo nemaju ništa s obeštećenjem, jedino se može naplatiti šteta od lovačkog društva, a, koliko vidim, oni će ići svim silama da se ograde od toga. Ne znam, evo, kao da smo ludi pa ne vidimo da su nam ovce napali vukovi – govori bez zadrške Vedranka Stupar.

Niko nije vjerovao da Vedranka i Radivoje “nisu naručili novinare”.

Ljuti lovci

– Mi samo radimo svoj posao – morali smo objasniti i inspekciji, ali i nervoznim lovcima, koji bi i opsovali, ali, nasreću, njihovu naravno, kamere su bile uključene, pa su se samo udaljili.

– Eto, vidjeli ste s kim imamo posla – konstatira neko za stolom nakon što su dvojica lovaca otišla s imanja supružnika Stupar.

Vjeruju da će uspjeti makar dijelom nadoknaditi štetu, jer su poklane ovce bile noseće ili, narodski rečeno, sjajne.

Strah od divljih zvijeri

S obzirom na to da su vukovi u potrazi za hranom sišli skroz među kuće u selo, mještani ne kriju zabrinutost. Onaj ko upravlja lovačkim fondom, dužan se pobrinuti i za ovaj problem.

Ukoliko je veliki broj vukova, nesrazmjeran s lancem ishrane, neophodna je procjena o eventualnom odstrelu.

Ali i to je posao za lovce, koji će, vjerovatno, donijeti odluku kada ih rakija popusti.