Procenat vakcinisane djece u V. Kladuši u prošloj godini 86 %

asd
Vakcinacija je prevencija oboljenja i to je najbolji mogući način ulaganja u zdravlje cjelokupne populacije

Sve države članice Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući Bosnu i Hercegovinu obilježavaju krajem aprila Evropsku sedmicu imunizacije. Osnovni cilj imunizacije je da zaštiti pojedinca, koji zaštićen, istovremeno ne predstavlja prijetnju za druge.

Pandemija novim koronavirusom COVID-19 tokom protekle godine znatno je utjecala na proces redovne imunizacije djece, širom svijeta, pa time i u Bosni i Hercegovini. Primjena mjera sa jedne, te ogroman pritisak i posljedice koje ovo oboljenje ostavlja na pojedince, ali i zdravstveni sistem, uzrokovali su pojačane mjere koje su podrazumjevale ograničen način rada niza zdravstvenih ustanova, promjenu režima rada i time i manju provakcinisanost. Sve to je dovelo do velikog pada broja vakcinisane i djelimično vakcinisane djece u pojedinim kantonima Federacije BiH.

Program vakcinacije bio je obustavljen i na području Velike Kladuše. Nakon privremene obustave, krenulo se sa redovnom vakcinacijom djece. „S ciljem da se stigne propušteno, u mjesec dana vakcinisano je oko 800 djece. Na taj način na području općine Velika Kladuša postignut je zadovoljavajući procenat što se tiče vakcinacije, naime, ostvaren je stepen vakcinacije od 86%''.

Medicina, struka i nauka su jedinstvene i decidne – propisani kalendar redovnih vakcina u djetinjstvu se mora poštovati, vakcine primati na vrijeme kad su propisane, jer je kroz decenije koje su za nama pomogao da se iskorijene desetine bolesti koje su bile opterećenje cijelom čovječanstvu. U programu vakcinacije u BiH se djeca vakcinišu protiv deset zaraznih bolesti, dok se uvođenjem PENTAXIM petovalentne vakcinacije, koja štiti od pet zaraznih bolesti taj proces značajno pojednostavio i za djecu i za roditelje.

Nedavno je najavljena i mogućnost početka vakcinacije djece protiv COVID-19. Pedijatrica Kudić – Keserović smatra da će se sa tim ipak sačekati, jer bi se, prema nekim najavama, sa vakcinacijom djece starije od 12 godina, moglo krenuti 2022. godine kada bi trebali biti gotovi rezultati studija i istraživanja koji su u toku.

„Kroz svakodnevni rad sa pacijentima u Savjetovalištu radimo na promociji imunizacije. Važno je roditeljima prezentirati šta je vakcina i šta ona znači za jedno dijete. Vakcinacija je prevencija. Preveniramo oboljenja i to je najbolji mogući način ulaganja u zdravlje cjelokupne populacije, u ovom slučaju konkretno naše djece“ – zaključuje Kudić – Keserović.