Pročitajte kako su lideri iz BiH ‘ohladili’ Milanovića i stavili ga na svoje mjesto

Jj

Na izjave predsjednika R Hrvatske Milanovića u kojima za BiH navodi da ‘prvo treba sapun, pa onda parfem’, reagirali su lideri stranaka i članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, Željko Komšić, Senad Šepić, Nermin Nikšić i Predrag Kojović.

Pročitajte njihove reakcije:

Džaferović je kazao da izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini.

"Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i kesenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu", napisao je Džaferović na svom Facebook profilu.

“Na stranu Milanovićev očit šovinizam prema Bošnjacima kakvog nije pokazivao ni Tuđman, ali šta li u Briselu kažu za to što se predsjednik jedne članice EU ponaša totalno suprotno svemu za šta se Unija u Bosni i Hercegovini zalaže?”- poentirao je Šepić i tako direktno zatražio intervenciju Evropske unije po ovakvim postupcima koji dolaze iz susjedne države. 

“On bi, kao i svi drugi, trebao prihvatiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina država sa vjekovnom, zajedničkom historijom svih njenih građana i naroda. Nažalost naš trenutni unutrašnji ustroj posljedica je neposrednog destruktivnog djelovanja politika Republike Hrvatske i Republike Srbije. Krajnje je vrijeme da gospodin Milanović i Republika Hrvatska prihvate činjenično stanje utvrđeno međunarodnim presudama o učešću države u kojoj je predsjednik u rušenju i dijeljenju naše države na etničke teritorije pod upravom susjednih država – naveo je u Nikšićevoj reakciji.

“Ali sam dužan da reagiram prije svega vodeći računa o pozicijama na kojima se nalazimo i Milanović i ja. Svjedoci smo niza uvredljivih, nadobudnih, na granici dobrog ukusa, lažljivih, nediplomatskih, itd. izjava koje je Milanović dao vezano za BiH od trenutka kada je postao predsjednikom Hrvatske.

Međutim, posljednjom izjavom, kojom se pokušava nametnuti kao glavni i dežurni ‘higijeničar’ ovog dijela Balkana, zaslužio je da mu se direktno odgovori. Navodni miomirisi kulture i europeizma kojim se ponosi Milanović i zbog kojih smatra da ima pravo svima dijeliti lekcije, zapravo jesu smrad truleži šovinizma i fašizma koji se nalazi u njemu iz njega progovara. I nema tog sapuna a ni parfema koji mogu saprati i prikriti takav smrad.

Jasno je svima koji ga znaju da je Milanović jedan nadobudni, egocentrični napuhanko, ali je poprilična novost da je sklon ubermenschovskom fašizmu. Nažalost, predsjednik je susjedne države!”, naveo je Komšić.

“Svaki pokušaj hrvatskog 'uljuđivanja' Bosne bio je ustvari pokušaj njenog otuđivanja, a jedino čišćenje koje je Hrvatska pomagala bilo je ono etničko. Posljedice toga su ono od čega se trebamo očistiti. Nikakvi sapuni i parfemi tu nisu potrebni. U Njemačkoj se to čišćenje zvalo denacifikacija, a može i politički korektnije - kulturna dekontaminacija. Njom, također, treba biti obuhvaćen niz Milanovićevih postupaka prema BiH, uključujući i ovu posljednju izjavu", poručio je Kojović. 

Rekacije lidera iz BiH su bile neizbježne, a političari iz susjedne države moraju znati da nemaju pravo se onako odnositi prema BiH i da će, ukoliko to i dalje budu radili, uvijek imati oštar odgovor iz naše zemlje.