Pročitajte šta kaže Andrej Bereta nakon posjete grada Cazina (FOTO)

.

Prije nekoliko dana EU Info Centar je organizirao posjetu Cazinu, gdje je upriličen turistički obilazak tri atraktivne lokacije u našoj lokalnoj zajednici.

Danas pišemo malo više o EU Info timu i njihovom iskustvu u Cazinu. 

O samom EU Info možete  da pročitate ovdje (https://euinfo.ba/bs/ ), o njihovoj kampanji Creative Summer 2021 (https://euinfo.ba/en/campaigns/creative-summer-2021)

Glavna osoba u EU Info timu je Andrej Bereta koji je kustos i istoričar umjetnosti.

.

Sa Beretom smo za portal Cazin.net razgovarali o izložbi "Kreativno ljeto 2021."

U nastavku priče pročitajte izjave Andreja.

U okviru "Kreativno ljeto 2021", EU Info u BiH: Kulturni centar Cazina je upriličio posebno oblikovanu turističku turu, koja je okrenuta, posjetiteljima sopstvenog grada, koji imaju priliku da kao neki turisti dožive sopstvene ulice, znamenitosti, poznate gradske ćoškove na drugačiji način, kao neki "outsideri".

"Za mene, kao outsidera, turistu u ovoj prilici, mogućnost da obiđem znamenitosti, saznam istorijske i urbanističke činjenice, ali i neke manje poznate, a izuzetno zanimljive anegdote o istoriji grada, kroz stručno vodstvo, predstavlja pravu privilegiju. Pogotovo, jer o svemu što čujem i vidim, mogu da saznam još ponešto i od Cazinjana, koji su, skupa sa mnom, bili na istoj turi."

"Imam utisak da je ovo jedan efikasan i istovremeno opušten način da se podsjetimo nekih poznatih istorijskih konteksta, ali i da "zaronimo" u bogatstvo jedne lokalne zajednice. Kada poznajete više neku sredinu, više je i cijenite i čuvate. Zašto bi, pretežno, stranci, putnici, bili tako često fascinirani ljepotom BiH- krajnje je vrijeme da i sami građani BiH istinski i nesebično upoznaju, vole i čuvaju sopstvenu sredinu."  Upravo je to poruka ovog programa, koji realizujemo u jos desetak gradva širom BiH

Portal Cazin.net se zahvaljuje na razgovoru i želimo puno sreće u narednim posjetama bh. gradova.