Prof.dr. Sulejman Kendić: Osteoporoza “tihi kradljivac kostiju”

asd
Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. oktobra, a ove godine moto je „Osteoporoza se može prevenirati, poduzmite korake i pobrinite se za zdravlje vaših kostiju!“

Osteoporoza je bolest koja mijenja sastav i građu kostiju, tako da postaju krhkije i sklonije prijelomima. Ova bolest se najčešće otkrije tek kada je već uzela maha, a prvi znak, odnosno komplikacija bolesti je prijelom. Također, značajan gubitak u tjelesnoj visini i pogrbljeno držanje, te bol u leđima, mogu upućivati na osteoporozu.

Češća je kod žena i to nakon ulaska u menopauzu, najčešće nakon 50-te godine života. Rizični faktori vezani za razvoj osteoporoze su: dugotrajana tjelesna neaktivnost, sjedilački način života, mršavljenje, nedovoljan unos kalcija, fosfora i vitamin D, pušenje i prekomjerna konzumacija kafe ili alkohola, te dugotrajno neizlaganje sunčevim zrakama potrebnim za sintezu D vitamina u koži.

Osteoporoza je hronično oboljenje, dakle, traje doživotno i ne možete je malo tretirati, malo ne. Doslijednost u prevenciji ili terapiji je ono najbolje što pacijent može napraviti za sebe, ističe doktor Kendić.

Najbolji način prevencije ove bolesti je bavljenje tjelesnom aktivnošću i odgovarajući unos kalcija kojim obiluju mliječni prehrambeni proizvodi, te druge prehrambene namirnice u čijem sastavu se nalaze tvari i elementi potrebni za normalnu izgradnju kostiju.